En zo ben ik alweer een aantal weken in Zuid-Afrika. En deze keer grepen de dingen mij meer aan dan anders. Doordat COVID-19 nu ook in Ritchie om zich heen grijpt en mensen hieraan overlijden, ook bekenden van ons zoals Koliwe en Arrie Plaatjies, merk ik dat mensen angstiger en voorzichtig zijn.

Ook de Helpende Hande komen niet meer bij elkaar. Iedereen doet iets van handwerk bij hun eigen huis.

Moving Forward gaat wel door met kinderopvang. Soms blijven ze gesloten wanneer in de buurt een persoon positief op COVID is getest.

Over de verschillende onderwerpen schrijf ik een korte blog met foto’s erbij. Hierbij mijn eerste blog.

Blog 1: Koliwe

Ik heb Koliwe zo’n 6 jaar geleden voor het eerst ontmoet. Zij woont in de gemeenschap Motswedimosa, Ritchie.

Koliwe zorgde voor de hulpbehoevende ouderen uit haar buurt. Bij haar huis heeft ze een grotere keuken gebouwd waarin ze een aantal keren per week voor al deze ouderen eten kookt en bij hen thuisbrengt. Het eten betaalt ze van haar eigen kleine pensioen aangevuld met donaties van plaatselijke boeren. Er zijn tijden geweest dat Koliwe voor haarzelf nauwelijks eten had, ze gaf alles weg. Elke keer wanneer wij met een vrijwilligersgroep in Ritchie waren hielpen wij haar met eten voor te bereiden en uit te delen. Wij namen dan de inkopen voor onze rekening.

Ook was Koliwe bestuurslid van de NPO Miracle of the Heart waarmee we veel hebben samengewerkt. Helaas is Koliwe een paar weken geleden overleden aan COVID-19. In Ritchie is het gebruikelijk dat er veel mensen bij de uitvaart aanwezig zijn, ook omdat er na afloop wordt gegeten. Wel zijn ook hier coronaregels met maximumaantal personen bij een uitvaart. Toch gebeurt het helaas regelmatig dat op een uitvaart andere mensen besmet raken.