Op mijn route om iedereen bij mijn terugkomst “hallo” te zeggen kwam ik ook bij Annie en Fanie Modupie. Achter hun huis hebben we een afdak en zijwanden gebouwd zodat dit de “werkplaats” is van de Helpende Hande. Onder normale omstandigheden komen zij hier 3 dagen bij elkaar om mooie dingen met de naaimachine te maken, te breiden, haken en andere handnijverheid dingen.

Deze keer waren alleen Annie en Fanie er. De manier waarop ik hun ontmoette maakt mij “hartzeer”. Twee oudere mensen, de één zit buiten in de zon, de ander onder het afdak. (Annie wil in de winter niet in de zon want dan word je ziek is haar mening). Beide wat angstig om maar geen corona te krijgen. De moeder van Lena (zij is één van de vrouwen van Helpende Hande) is hier ook aan overleden nadat zij bij de uitvaart van Koliwe was geweest. Vanuit de overheid is wel iemand langs geweest waarbij ze zij geregistreerd voor het krijgen van de vaccinatie. Nu nog wachten wanneer ze deze krijgen.

Op het moment dat ik er was hadden zij geen elektriciteit i.v.m. de beurtkrag. Iedere dag wordt men een paar uur afgesloten omdat er niet genoeg elektriciteit is! Ze hadden nog niet ontbeten en het was koud. Opeens horen we bij de buren muziek uit het huis komen. Jaa Krag! Snel werd de pap warm gemaakt en koffie gezet.

Annie liet mij zien waaraan ze op dit moment werkt. Ze had een badmat gebreid. Elisabeth werd opgehaald om haar werkstukken te laten zien. Zij was bezig met een shawl te breien en ook zij was bezig met een badmat. Ze gebruikt als ondergrond een lege zak waar meel in heeft gezeten. Vanuit Nederland had ik pakketjes met wol draadjes en speciale naalden voor dit soort werk meegekregen. Ze zijn hier heel blij mee zodat ze nu weer verder kunnen.