Een deelproject waar we al een tijdje mee bezig zijn om te realiseren is om cookstoves te gaan maken met mensen uit de gemeenschap van Ritchie. Op dit moment wordt er nog veel op hout gekookt waardoor er dus heel veel hout nodig is. Dit is niet goed voor de gezondheid maar ook voor het milieu. Door de houtkap verdwijnt er veel natuurlijk groen met alle nadelen die daarop volgen.

Een tijdje geleden hebben we een bezoek gebracht aan een fabriek in Lesotho die cookstoves maken. Deze cookstove werkt d.m.v. een zonnepaneeltje die een elektrisch motortje aanzet. Dit motortje blaast zuurstof in het verbrandingscompartiment, waardoor op een hele effectieve wijze en een klein beetje hout of palletkorrels onder hoge temperatuur verbrandt. Een ideaal product om in het Township te gebruiken.

Een groepje leerlingen van het VC Walterbosch in Apeldoorn hebben de opdracht gekregen om iets dergelijks te ontwikkelen voor Ritchie. Zij zijn heel enthousiast bezig en er komen mooie varianten tevoorschijn. Ook staan we in contact met BlueMatch die een soortgelijk project in India uitvoert.

De plannen krijgen steeds meer vorm en we zijn nu zover om de juiste personen te zoeken die dit project in Ritchie kunnen gaan uitvoeren.