Nadat ik Ton op het vliegveld van Johannesburg had afgezet ben ik naar Die Vlinder gereden. Ik ben daarna elke dag naar het project gegaan om verder te gaan waar Ton was gebleven. De impact m.b.t. de brand is nog voelbaar. Ik ben zo blij dat ik de solar lampjes mee hebt genomen! In 1e instantie voor de veiligheid, geen brand meer door een omvallende kaars, maar natuurlijk zijn de lampjes ook functioneel.

Nadat ik hoorde van de brand had ik een actie opgezet. Via World Solar Fund had ik deze met flinke korting kunnen kopen. Zodoende kon ik 25 lampjes meenemen. Samen met ons team gaan we de mensen overtuigen om er één aan te schaffen. Nu gebruiken ze nog steeds een kaars, hoe gevaarlijk ook! Een kaars kost ook geld. Veertig dagen het bedrag van de kaars opzijzetten en dan is het lampje betaald. Natuurlijk niet de werkelijke prijs maar een symbolisch bedrag. En gelukkig worden ze gekocht. Een extra voordeel is dat er ook een USB-aansluiting aan het lampje zit zodat de telefoon opgeladen kan worden. Erg handig wanneer je in dit gebied woont zonder elektriciteit. Ook Ton is gaan lobbyen en ook via WakaWaka neemt Ton meer lampjes mee.

Het is mooi om te zien dat het team hechter is geworden en opener naar elkaar. Ze hebben psychische klachten, slapen slecht maar kunnen dat met elkaar delen en verwijzen elkaar, gelukkig de schaamte voorbij, door naar hulpverleners. Op de crèche zitten nu 34 kinderen verdeeld over 2 groepen. De “teachers” draaien hun lessen nog steeds zoals Esther, Annelie en Janneke het hebben uitgelegd. De visie voor deze crèche is dat elk kind de mogelijkheid hiertoe moet hebben ook al kunnen de verzorgers de minimale bijdrage niet opbrengen. Daarvoor heeft Esther een plan uitgewerkt, in overleg met het team, om een “Regenboogkindje” te adopteren. Op dit moment worden 7 “Regenboogkindje” financieel ondersteund. Ook de naschoolse opvang gaat goed. De kinderen vinden het leuk om extra aandacht en les te krijgen.

Vorige week hebben medewerkers van de kliniek een bezoek gebracht aan de crèche. Veel ouders gaan niet met de kinderen naar de kliniek voor de inentingen e.d. Elk kind heeft wel een vaccinatieboekje. De ouders waren gevraagd om deze mee te nemen waardoor de kinderen ter plekke de benodigde inentingen, vitamines en ontwormings tabletten konden krijgen. Daarnaast werd er informatie over hygiëne gegeven en bescherming tegen de zon met leuke paraplu zonnehoedjes.

In mei 2021 had Moving Forward al een NPO registratienummer ontvangen. Nu was het wachten op de documenten van Social Development. Door COVID heeft dit erg lang geduurd maar het is binnen! De volgende stap is het openen van een bankrekening en ook dat is vorige week gelukt. Nu kan Moving Forward zelf fondsen en sponsoring gaan aanvragen in Zuid-Afrika.

Vier Thermen Welness Resorts in Nederland zijn samengegaan onder Quality Wellnessresorts. Al hun badjassen, slippers e.a. wat voorzien was met naam werden vervangen. Wij hebben een aantal van deze gekregen en ook hier maken we de gemeenschap in Ritchie heel blij mee!

Vandaag zou een Graduation feestje plaatsvinden. De eerste 9 kinderen verlaten de crèche omdat ze vanaf januari naar de basisschool gaan. De hele week is er flink geoefend. Helaas regent het al een paar dagen. Het feestje is nu verplaatst naar dinsdag. Nog even geduld voor deze beelden.

En ja, we blijven donaties nodig hebben. Gelabeld zoals bijvoorbeeld voor een “Regenboogkindje” of algemeen. Dus als je geven wilt heel graag.

zie https://www.eyeforothers.nl/doneer/

Antoinette Knapen