Uit: Netwerk24 Siska Martin 19 Augustus 2020, link naar originele artikel

Een Nederlander met een passie voor Zuid-Afrika rijdt elke dag zo’n 80 km op zijn fiets om geld in te zamelen voor de gemeenschap van Ritchie in de Noordkaap, waar hij de afgelopen vijf jaar ontwikkelingswerk doet.

Ton van der Smit (68) uit Apeldoorn in de provincie Gelderland is al zo’n 25 jaar betrokken bij het gemeenschapswerk in Zuid-Afrika en heeft onder meer gewerkt in Rustenburg, Koster en Douglas.

Deze voormalige politieagent heeft deze job altijd naast zijn fulltime job gedaan, maar sinds zijn pensionering werken hij en zijn vrouw Antoinette fulltime voor de door hem opgerichte Eye for Others stichting.

Ook werd hij in 2018 geridderd door het Nederlandse koningshuis voor zijn gemeenschapswerk als lid van de Orde van Oranje-Nassau.

Ton van der Smit met zijn fiets op een pondje op de IJsselrivier.

 

Ton wil vooral vrouwen en kinderen motiveren om verstandige toekomstige beslissingen te nemen. Hij en Antoinette brengen ook elk jaar een groep mensen naar Zuid-Afrika in de Ritchie-gemeenschap. Vanwege de Covid-19-pandemie kunnen ze sinds maart echter niet meer naar Zuid-Afrika vliegen.

“De nood in de gemeenschap is echter steeds groter geworden. “Mensen hadden geen vervoer, dus geen werk, geen inkomen en dus ook geen eten”, zegt Ton.

Hij houdt zich bezig met geldinzamelingsacties uit Nederland onder vrienden en andere beroemdheden om voedselpakketten te kopen voor de behoeftigen in Ritchie. Sinds mei zijn hier ongeveer vier weken voedselpakketten met voldoende voedsel uitgedeeld aan 300 gezinnen. Het laatste evenement waarbij voedselpakketten werden uitgedeeld aan ongeveer 60 gezinnen, was op Mandela Day.

Ton zegt dat hij elke dag in een andere richting rijdt dan zijn huis in Apeldoorn. “We hebben een systeem dat we knooppunten noemen. Overal langs de fietspaden (van ongeveer 3.000 km in Nederland die gescheiden zijn van de snelwegen) staan ​​borden die verwijzen naar nummers op een route.

“Je kunt van tevoren je route bepalen en deze downloaden op een App. Rij ik door bossen, over weilanden, rij ik over een dijk of langs een rivier en waar moet ik de rivier oversteken met een pontje?”

Sinds Ton half juli aan dit project is begonnen, waarvoor hij door vrienden wordt gesponsord per kilometer, heeft hij ongeveer R20.000 opgehaald – genoeg voor ongeveer 25 voedselpakketten.

Bezoek voor meer informatie en hoe u kunt helpen de website www.EyeForOthers.nl.

De actie loopt nog: giften kunnen overgemaakt worden naar:

NL15 RABO 0129 3936 14 O.v.v. Voedselvoorziening Ritchie

(of maak gebruik van de ‘Steun Ons’ knop op de website)