Door: Antoinette Knapen. Secretaresse Backoffice Eye For Others

Ik had er lang naar uitgekeken om weer naar de projecten te kunnen gaan en nu is het alweer voorbij. Die vijf weken zijn om gevlogen!

Tijdens mijn 1e bezoek aan Moving Forward waren de kinderen druk aan het oefenen met dansjes voor Heritage Day op 24 september. De kinderen hebben erg genoten van deze dag. Heritage Day is een feestdag in Zuid-Afrika om de immense culturele rijkdom van Zuid-Afrika te waarderen. Zuid-Afrikanen worden aangemoedigd om de dag te vieren door het erfgoed van de vele culturen die deel uitmaken van de natie te eren. Van oorsprong komt dit uit KwaZulu-Natal als Shaka Day ter nagedachtenis aan de legendarische Zoeloekoning.

Er is een wisseling van leidsters geweest en helaas is er niet een duidelijke overdracht geweest. Samen met Esther, Annelie en Janneke was er vorig jaar een mooi dagprogramma gemaakt die structuur gaf aan de kinderen, maar ook aan de leidsters. Gelukkig is Josephine er nog wel, de kok die het eten voor de kinderen verzorgd, en zij kon meehelpen om dit deze dagindeling weer nieuw leven in te blazen. Ook heb ik de aftekenlijsten weer geüpdatet zodat het nu allemaal weer op orde is. Het is hier nu voorjaar en oom Klaas heeft weer van alles in de tuin gezaaid wat nu aan het opkomen is. Het is wel te zien dat hij een dagje ouder wordt, hij heeft steeds vaker last van zijn rug. Een extra hulpje voor hem in de tuin zou wenselijk zijn. Als afsluiting voordat ik weer naar Nederland ga gaan nog even langs de rivier omdat het hier zo mooi is.

De Helpende Hande komen ook met regelmaat bij elkaar om mooie dingen te maken. Op verzoek hebben ze weer mooie placemats en voorschorten gemaakt die ik weer mee kan nemen naar Nederland. In opdracht hebben ze ook jurken, overhemden e.d. gemaakt. Annie Modupie vindt het breien erg leuk en zij maakt de mooiste shawls en mutsen.

En dan Marcus. Een jongeman die we al heel wat jaren kennen en die de laatste jaren veel heeft meegemaakt. Door verkeerde vrienden, misbruik van alcohol en drugs, is ook hij in de fout gegaan. Hij heeft hiervoor vast gezeten. Eye For Others heeft hem daarna geholpen door hem naar de Rehab bij Agape in Kaapstad te sturen. Door omstandigheden heeft hij dit niet helemaal af kunnen maken en is hij weer afgegleden, mede doordat hij niets voor zichzelf heeft. Het is gelukt om een eigen stukje grond voor hem te krijgen en daar hebben we afgelopen week een shentie op gebouwd. Marcus is dolblij en heel erg dankbaar. Eindelijk een plekje voor zichzelf, een nieuw begin.