Zuid-Afrika zit inmiddels in de 5de week van de lockdown. President Ramaphosa heeft aangekondigd na de 5de week met levels te gaan werken t.a.v. het versoepelen van de regels. Per gebied wordt er gekeken naar de impact van het coronavirus en aan de hand daarvan wordt een level toegekend. Dit level kan omhoog en omlaag worden bijgesteld indien dit nodig is.

 

Bernice is twee weken geleden met de repatriëringsvlucht terug naar Nederland gekomen en heeft de periode van 2 weken zelf-isolatie er inmiddels op zitten.

 

We hebben af en toe gelukkig nog wel contact met verschillende mensen in het township. Duidelijk is dat het erg zwaar is op dit moment omdat er geen inkomsten zijn en dus ook geen geld om eten te kunnen kopen.

 

Oom Klaas, Marcus en Meissie hebben het stuk grond wat nog leeg stond omgespit en gaan hier zaadjes planten om opnieuw hun eigen groente te kunnen verbouwen. We zijn aan het regelen dat ze genoeg schaduwnet krijgen zodat de vogeltjes dit niet allemaal op gaan eten. Ondanks dat het zwaar is blijven ze positief en houden ze zichzelf bezig. Ze houden zich, voor zo ver wij weten, aan de regels die opgelegd zijn en voelen zich allemaal nog fit.

 

Vanuit het ministerie is er de vraag gekomen om mondkapjes te maken. Amelia was hier privé al mee bezig en heeft nu de combinatie kunnen leggen tussen de activiteiten van de dames van Helpende Hande en de vraag van het ministerie. Volgende week gaat Amelia naar Kimberley om de benodigde materialen aan te schaffen en langs te brengen bij de dames, zodat zij hiermee aan de slag kunnen gaan. Dit zullen zij gaan doen naast de andere handvaardigheidsactiviteiten waar ze mee door zijn gegaan vanuit hun eigen huizen.

 

Dan nog een noodkreet aan ieder die deze blog leest: Alhoewel het tegen onze principes in gaat eten uit te delen, zitten we nu in een uitzonderlijke situatie dat wij wel moeten zodat mensen niet van de honger sterven. We hebben plaatsen in Ritchie waar wij eten voor kunnen bereiden. Vandaar deze noodkreet, help ons met een directe financiële steun, zodat we eten en medicijnen in kunnen kopen en dit kunnen gaan uitreiken aan hen die dat dringend nodig hebben. Amelia zal dit namens ons coördineren en waarborgen zodat dit op de juiste plekken terecht komt.

 

Giften kunnen overgemaakt worden naar:

 

NL15 RABO 0129 3936 14
O.v.v. Voedselvoorziening Ritchie

 

 

(of maak gebruik van de ‘Steun Ons’ knop op de website)

 

#staysafe en alvast bedankt

 

Fotoalbum