Blog 8 oktober

Er zijn inmiddels weer een aantal weken voorbij gegaan. Omdat er in Ritchie wat onrust was vanwege problemen met het uitbesteden van werkzaamheden door de counselors ontstond er voor mij een mooie mogelijkheid om iets verder te kijken dan alleen Ritchie. Zo heb ik kunnen helpen bij een Animal Rehab Centre wat erg gaaf was. Ik heb meegeholpen bij voornamelijk het voeren van de dieren en de verblijven schoon te maken. Ze verzorgen bokken, sabels en apen maar ook buffels en neushoorns. Eén van deze neushoorns was nog maar 3 weken oud en moest dus vaak melk krijgen (elke 2 uur 2,4 liter)! De dagen dat het warm was ‘maakten’ we modder zodat ze hier heerlijk wat verkoeling konden krijgen. Sunboy, waar ik samen mee werkte, heeft mij veel verteld en uitgelegd over de dieren en alles wat erbij komt kijken. Ik hoop dat ik hier nog vaker kan gaan helpen!

Ik ben bij de Elizabeth Conradie School in Kimberley aan het helpen bij de afdeling fysiotherapie vanaf dat de zomer-projectgroep terug naar Nederland is. Voor de hele school (basis- en middelbaar) is er helaas maar één fysiotherapeut en kunnen ze noodgedwongen alleen de kinderen op de basisschool van fysiotherapie voorzien. Aangezien dit een school is voor kinderen met een beperking is dit veel te weinig en krijgen lang niet alle kinderen de therapie die ze nodig hebben. Ik ben blij dat ik hier dus iets nuttigs kan doen met mijn aanwezigheid. Voor hun vakantie ben ik nog een paar dagen in het koshuis/hostel van de school blijven slapen, een leuke ervaring en erg mooi te zien hoe de kinderen met elkaar om gaan. Afgelopen maandag heb ik naar de generale repetitie gekeken van een voorstelling die ze binnenkort gaan geven met als thema ‘sprookjes’.

In Ritchie zijn de dames van Helpende Hande inmiddels bezig om naast de haak- en breiwerken ook spulletjes te maken die ze voor kerst kunnen verkopen. Rinah en Baby heb ik een beetje wegwijs gemaakt op de laptop zodat ze ook als ik er niet ben met ideeën die we opgezocht en opgeslagen hebben aan de slag kunnen gaan. Oom Klaas en Marcus hebben de zaadjes voor de groentetuin gezaaid (spinazie, biet, ui, mais, enz.). Omdat er geen waterleiding is bij de shanties moeten emmers gevuld worden met een waterslang die nauwelijks waterdruk heeft zodat de groentetuintjes voldoende water krijgen. Er beginnen inmiddels stukjes groen uit de grond naar boven te komen, dus het is wat onhandig maar het werkt wel. De keren dat ik bij Elbé ben is het altijd gezellig. Toen ik samen met Princess, dochter van Dorothy, bij haar was werd er zelfs gedanst, waarbij Elbé volop ‘donuts’ maakte met haar rolstoel. Als ik haar fysiotherapie geef hebben we altijd genoeg om over te kletsen.

Aankomende zaterdag zal de nieuwe projectgroep aankomen. Ik heb er erg veel zin in om weer even in een team aan de slag te kunnen gaan en mooie stappen te kunnen maken.

Tot snel!

Bernice

[wpbgallery id=5582]