Blog post 1. 22 april- 3 mei

Beste lezers,

Er zijn weer nieuwe stagiaires geland in Ritchie! Wij zijn Suzanne, Tsjesse en Emma. Drie Biologie, Voeding en Gezondheid studenten van de Aeres Hogeschool in Almere. Voor de aankomende zeven weken zullen wij een wekelijks berichtje plaatsen op het blog van Eye For Others.

Wij zijn hierheen gevlogen om te kijken of wij een steentje kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale bevolking. Daarnaast willen we ook graag de cultuurverschillen tussen Zuid-Afrika en Nederland leren kennen.

Het is alweer twee weken geleden dat wij het vliegtuig zijn ingestapt om naar Ritchie te vliegen. De reis duurde maar liefst 27 uur. Je kan je wel voorstellen dat wij het erg fijn vonden om aan te komen op het project en een heerlijk bedje konden zien liggen in onze shack. Na een nachtje te hebben geslapen hebben we met een aantal mensen kennis gemaakt. Zoals Wouter en Sanne, de andere studenten die hier zitten. Ome Klaas is de man die de veiligheid van het pand waarborgt, alle sleutels bezit van alle klassen op het pand en daarnaast ook elke avond ons eten haalt van een lokaal restaurant. We bleven nog maar een dag en toen zijn we al vertrokken naar Kaapstad om Zuid-Afrika beter te leren kennen. Op donderdag 25 april zijn we vertrokken naar Kaapstad en op maandag avond 29 april zijn we weer teruggekomen. Het was een supertoffe tijd in Kaapstad met alle luxe van dien.

Op dinsdag zijn we langs de bibliotheek van Ritchie gegaan. We hebben hier met Stanley gesproken, hij vertelde wat over de middelbare school. Hier hebben we gelijk op ingehaakt en brutaal gevraagd of we niet een keertje langs mochten komen om te zien hoe het daar is. Ja was het antwoord, tuurlijk mocht dat! We hebben gelijk een afspraak gemaakt voor vrijdag om 9 uur. Op woensdag was het Labour Day en was iedereen vrij. Zo konden wij aan ons stageverslag werken op het project.

Donderdag hebben we met Herman Galema afgesproken om een dagje mee te lopen bij zijn bedrijf. Hij heeft vee en verbouwt druiven voor wijn, tarwe, en nog een aantal producten. We zouden om 8 uur worden opgehaald, maar hier lopen dingen vaak even anders en we werden uiteindelijk om kwart voor 1 opgehaald. Iets voor 1 waren we op het land en toen hebben we geleerd hoe je druivenbomen moet vlechten. Nadat we dat 2 uur hebben gedaan, hebben we een rondleiding gekregen van Bruce. Hij vertelde ons wat voor wijn er werd gemaakt en hoe alle processen plaatsvinden. Herman maakt al zijn materialen zelf, zoals de grote silo en de panden waar alles in wordt verwerkt. Een heel zelfvoorzienend bedrijf zo. We hebben afgesproken om aankomende week een tour te krijgen van alle grond die Herman bezit.

Op vrijdag hebben we afgesproken bij de bibliotheek om langs te gaan bij de middelbare school. Toen we daar te voet heen zijn gelopen en een tijdje hadden gewacht kwamen, werd ons verteld dat het niet ging lukken vandaag. De docenten waren nog niet op de hoogte van onze komst. Na wat belletjes met de directeur werd ons wel verteld dat hij ons graag wilde uitnodigen om maandag langs te komen en een paar lessen biologie te geven aan de studenten. Ontzettend leuk vonden wij en een goed vooruitzicht voor volgende week.

Dat was een samenvatting van hoe onze eerste twee weken eruit hebben gezien. We spreken jullie dan weer!

[wpbgallery id=5053]