27-07-2019

Half 10 vertrokken Oom Klaas, Demi en Esther naar Voorspoed. Op de heenweg gingen zij eerst nog boodschappen doen in Jacobsdal. De eigenaar van de Spar was zeer vereerd dat die Hollanders ‘kos’ kwamen halen en hielp daar waar hij kon. Wegens te weinig gehakt in de schappen mochten we gehakt kopen uit zijn eigen vriezer. Op Voorspoed was alles gereed en de bedden mooi opgemaakt. Rond 5 uur kwam de bus aanrijden waar de groep in zat. Zij werden opgewacht door een ‘kameelpeerd’ (giraffe). Na hun fotosessie van de giraffe zagen ze Esther achter de giraffe op slippertjes omdat zij ook verbaasd was de giraffe zich zo snel al liet zien. Na de nodige ‘drukkies’ (knuffels) werden de koffers naar de kamers gebracht en was de groep compleet. Na een heerlijke maaltijd bij het kampvuur en onder een prachtige sterrenhemel zijn we daarna vroeg naar bed gegaan.

28-07-2019

Môre allemaal, vandaag was ons uitrustdagje. Vanochtend konden we heerlijk uitslapen tot half 9. Nadat we heerlijk pap hadden gegeten en heel even serieuze gesprekken hadden, konden we een paar uurtjes doen wat we zelf wilden. Rond half 1 kwamen Ton en Antoinette. Ton hield een toespraak, hij vertelde dat wij niet zomaar over dingen of mensen moeten oordelen zonder het goed te zien. Pas als je alle aspecten goed in perspectief hebt, kun je zien hoe het echt in elkaar ziet. Na de mooie toespraak van Ton hadden we warme hutspot of spaghetti gekookt en gegeten. Vanaf 2 tot 4 uur gingen we op safaritocht. Hier hadden we veel dieren gespot en achter in het bakkie hebben we genoeg foto’s kunnen maken.

Om 6 uur gingen we heerlijk ei, tosti’s en yoghurt eten. Daarna hebben we nog gezellig bij het vuur gezeten tot een uur of 8.

29-07-2019

Ik zit op mijn bed en kijk uit over de Afrikaanse vlakte. De zon hangt laag, om 18.30 is het hier al donker. Ik kijk door de vlaggetjes heen, want vandaag is het feest. Esther is jarig. We gaan zo lekkere taart eten en een feestje vieren.

Het water kookt voor de kip, de spaghetti is al bijna klaar. Taart, kip, spaghetti… wat een contrast met wat we vandaag ook hebben gezien.

Vanmorgen vertrokken we om 8.00 uur naar het Regenboogproject, daar hebben we ome Klaas weer afgezet. Hij logeerde de afgelopen dagen bij ons op Voorspoed. Daarna reden we door naar de township. Voor ons is het fijn dat Esther en Demi al 4 weken hier geweest zijn. Zij kennen al veel mensen en Demi gaf ons een rondleiding langs de huisjes. De mensen zijn aardig, ze begroeten ons: Môre! Maar ook: Waar zijn jullie van? O, Eye For Others! Goed! Goed! Fijn dat jullie er zijn. Dan zien we ook dat het goed is dat we die oranje shirts dragen, we zijn herkenbaar.

We gaan vandaag beginnen met een veranda bij het huisje van Annie en Vinnie Madupie. Onder die veranda gaat een groep van 8 vrouwen proberen om een eigen bedrijfje op te zetten. We hebben wol en breinaalden uit Nederland meegenomen zodat ze kunnen breien en kunnen gaan verkopen. Dit is een heel mooi projectje midden in de gemeenschap.

We hadden er als groep echt zin in! Ton had nog niet gezegd waar de gaten gegraven moesten worden voor de palen of iedereen pakte een schep of pikhouweel en schepte erop los. Net alsof we hierop gewacht hadden, nu gaan we!! In een uur hadden we 8 gaten gegraven en wachtten we op de palen en het cement.

Matthan heeft de bal meegenomen en zodra hij ermee ging voetballen op de straat kwamen er van alle kanten kinderen op af, een aantal meiden van onze groep deden ook mee. Heel leuk om te zien, al die donkere kinderen met een paar oranje T-shirts ertussen.

Aan het eind van de dag zijn we weer teruggereden naar Voorspoed, moe maar voldaan.

Nu staat het water te koken en ga ik snel naar de keuken om te helpen taart te snijden, zodat we voor onze teamleidster een leuk feestje kunnen vieren! Dat is ook Afrika ????.

Fotoalbum