Vanmorgen ging de wekker om half zeven. Na een heerlijk ontbijt in de buitenlucht doen we de afwas en gaan we om acht uur op pad. We gaan met Antoinette naar het eerste project van Eye For Others. Het Regenboogproject. Mooi om te zien dat dit nog steeds in gebruik is. Ze vertelt dat verschillende organisaties gebruik maakten van dit project, zodat het een mooie samenwerking werd. Daarna rijden we naar het project Moving Forward. We zien een landschap met allemaal hokjes van golfplaten (shenties). Het is vandaag erg warm; je moet er niet aan denken hierin te wonen. Midden op het terrein staan er wat zeecontainers die we vandaag gaan verven. Hoe mooi is het om wat kleur aan te brengen. Bij deze zeecontainers is een opvang voor kinderen van Township Ritchie.  Aan de binnenkant gaan de mannen straks platen bevestigen, die als prikbord gaan fungeren. We worden blij onthaald door allemaal kinderen.

We ontmoeten daar ook ‘ome klaas’. Hij is de voorzitter van Moving Forward én de ogen en oren van de community. Hij heet ons hartelijk welkom en is blij dat we hier wat werkzaamheden kunnen gaan doen.

We beloven straks met een groep terug te komen om de klus te gaan klaren, maar we gaan eerst nog even naar een ander project:

Helpende Hande. Hier komen vrouwen bij elkaar om spullen te naaien en te breien en haken. Dit wordt weer verkocht, zodat deze vrouwen hierdoor een klein salaris krijgen en zo in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Eye For Others heeft voor de dames een afdak gemaakt en hen een tafel en stoelen gegeven, zodat ze hier hun eigen atelier hebben. De helft van de groep blijft hier om de dames te gaan voorthelpen. We hebben stoffen en garens bij ons waar we placemats en kussentjes van gaan maken met elkaar. Dit nemen we mee naar Nederland om voor hen te verkopen. Het geld krijgen de dames weer om materialen te kunnen kopen. Het is bijzonder om te zien hoe ze met weinig middelen zich volledig inzetten om een mooi product te kunnen maken. Mariek en Els helpen de dames met de financiën. Want daar hebben ze niet zoveel kaas van gegeten. Ze maken een kasboek en leggen uit hoe ze hiermee hun financiën op orde kunnen houden.

Eén van de dames die 79 jaar is zegt: ”Jullie komen ons helpen en het geeft ons weer moed om hiermee door te gaan”. Wat mooi om te horen.

De andere groep gaat terug naar Moving Forward om daar de zeecontainers van vrolijke kleuren te voorzien. Er wordt lustig op los geverfd terwijl de kleine kinderen huppelend en springend om hen heen bewegen. Huib en Jeroen voorzien de binnenkant van de containers met de platen. Omdat er zo hard gewerkt wordt raakt de verf op. De mannen zijn naar Kimberley gereden om meer verf te halen.

Bij terugkomst is de groep van Helpende Hande ook gearriveerd en gebruiken we met elkaar de lunch. We delen aan de kinderen heerlijke koekjes uit en brood. Zo worden deze mondjes gevuld. Hier komen nl veel kinderen die geen eten krijgen thuis.

Jeannette gaat ondertussen met de kinderen liedjes zingen en ze doen met veel plezier mee! Uiteindelijk gaan ze voor ons nog een mooi Afrikaans liedje zingen. Rond half twee zwaaien we de kinderen en hun leiding uit en beloven donderdag terug te komen voor meer klussen.

Daarna vertrekken we naar Memorial Magersfontein. Dit is een gedenkplaat, die herinnert aan de tweede Boerenoorlog.
Hier is een slag tussen de Britten en de Afrikaanse boeren geweest. Eén van de weinige momenten dat de boeren in deze strijd wonnen, terwijl de Britten met een groter aantal waren. We lopen naar het uitzichtpunt en laten deze geschiedenis op ons in werken.

We rijden na deze stop terug naar Voorspoed en genieten van de vele dieren die we hier weer tegenkomen. Huppelende gnoes, mooie springbokken, koeien en zoveel meer.

Nu is het tijd om te relaxen 😎 en de indrukken van deze dag een plekje te geven.