Vanmorgen ging om half zeven de wekker. Huib was om kwart over vijf even zijn bed uitgegaan en zag een prachtige zonsopgang, waar hij mooie foto’s van heeft gemaakt!  Vandaag is onze laatste dag op Voorspoed. Een groep van vijf mensen gaan nog even terug naar ome Klaas in Township Ritchie om daar het laatste net over de palen te trekken en te zorgen dat alles netjes vast zit. Ome Klaas is zo dankbaar dat deze klus geklaard is, hij heeft er tranen van in zijn ogen.

De dames die achterblijven gaan het huis opruimen en bezemschoon achterlaten. Erica en Geriët bakken vijftig pannenkoeken die we later uit gaan delen bij de kinderen van Moving Forward.  De koffers worden weer in de auto gezet. Terwijl wij alles opruimen komen er heerlijke geuren uit de keuken. Als de groep van ome Klaas weer terug is, gaan de laatste spullen in de auto’s en vertrekken we naar Moving Forward.

Aangekomen staan de kinderen ons al op te wachten bij het hek. Ze zijn nog heerlijk aan het spelen. De juffrouw geeft aan dat de tanden gepoetst moeten worden en iedereen krijgt een tandenborstel en een bekertje. Zo mooi om te zien dat ze deze kinderen ook leren wat hygiëne is. Voor het eten worden alle handen gewassen. De kinderen zitten allemaal netjes op hun stoel te wachten en er wordt met ze gebeden. Dan gaan we de bordjes met pannenkoeken uitdelen. Heerlijk om al die kopjes van kinderen te zien die zich de pannenkoeken wel laten smaken. De één deelt ze in stukjes, de ander maakt er een grote bal van. Na het eten wordt er gedankt en gaan ze nog even spelen. De ouders komen voor een vergadering en wij zeggen gedag. Onze taak zit erop. Het voelt vreemd om afscheid van ze nemen, je voelt je zo verbonden met deze plek. Ik heb diep respect voor de wijze waarop deze dames de opvang vormgeven en van betekenis zijn voor deze kinderen.

We vertrekken naar Felidae Centre vlakbij Kimberley. Hier is een opvang voor grote katachtigen met het doel ze uit te zetten in het wild. Als dit niet mogelijk is, dan willen ze de dieren zo wild mogelijk houden en een goed leven geven. Hier werken vrijwilligers uit de de hele wereld. Marnix, een vrijwilliger uit Nederland, neemt ons mee op tour. We stappen in een grote open safariwagen en rijden naar een groot land waar de leeuwen heerlijk liggen te chillen. Prachtig om deze dieren te zien.  Marnix vertelt veel over hun leven. Daarna krijgen we nog een rondleiding langs allerlei andere dieren die hier opgevangen worden.

We zien: grootoor vosjes, een cheeta, een rooi kat, Blauwbal apen, Kapucijn apen en Jachtluipaarden.

Na deze tour gaan we nog even naar het winkeltje, waar sommige koffie halen en andere souvenirs kopen. Rond half vier vertrekken we naar Bloemfontein waar we gaan overnachten in een bed en breakfast. Onderweg regent en onweert het. Wat kan het weer hier in één keer omslaan: van zonnig en 37 graden naar regen en onweer en 20 graden. We rijden zo ‘n anderhalf uur voordat we om half zeven aankomen in Bloemfontein. Een prachtige stad waar we een heerlijke bed en breakfast met zwembad hebben. We worden hartelijk ontvangen door de eigenaren. Huib en ik hebben een prachtige suite met badkamer.

Om zeven uur krijgen we een heerlijke maaltijd voorgeschoteld en volgen er aan tafel bijzondere gesprekken over het leven in Zuid-Afrika.