Vanmorgen vroeg opgestaan om de koffers in te pakken en ons klaar te maken voor de terugreis. Eerst hebben we nog genoten van een heerlijk ontbijt. Toen de auto’s waren ingepakt was het tijd om afscheid te nemen van deze lieve mensen en deze mooie plek ☺

Daarna heeft Johan ons naar een dagbesteding voor gehandicapten gebracht. Wat een bijzondere plek voor deze mensen. Ze worden liefdevol omringd door mensen met het hart op de goede plaats. De eigenaresse vertelt ons over het doen en laten. Daarna krijgen we een rondleiding en gaan we met deze mensen wat doen. Een meisje vraagt mij of ik haar wil helpen met Diamond painting; dat heb ik een poosje gedaan. Ze laat me ondertussen wat foto’s zien en een kleine tatoeage op haar arm. Daar staat ‘hope’! Ze vertelt dat ze hier elke dag naar kijkt en dat dit haar hoop geeft om haar leven te kunnen leven. Ik vertel haar dat God elke dag bij haar is en ze beaamt dit en zegt: ”en ook jij jou hè”. Mooi om zo elkaar te bemoedigen. Daarna ga ik naar buiten en ga zitten op een schommel met een aantal jongeren. We hebben mooie gesprekken met elkaar. De anderen van de groep gaan ook overal even zitten. Het is goed om hier te zijn.

Om half twaalf zeggen we gedag, we hebben een lange rit voor de boeg naar Johannesburg. We rijden eerst naar Kroonstad waar we gaan lunchen en dan door naar het vliegveld.  In de auto delen we nog onze ervaringen van deze reis en wat ons heeft geraakt Het is moeilijk in woorden uit te drukken. We komen tot de conclusie dat het niet in grote dingen zit om het verschil te kunnen maken. Het er zijn en de ander zien en een stukje positiviteit geven, dát maakt dat mensen hoop krijgen om door te gaan. Hoe moeilijk de situatie soms ook is. Daarnaast hebben we zelf zoveel ontvangen, zoveel liefde gekregen, dat stemt dankbaar.

Om twee uur hebben we een stop. Want ja sommigen sukkelen in slaap 😂. In de andere auto wordt druk gekwebbeld. We moeten het nu maar even doen met een snelle hap, maar ook prima voor nu.

En dan nu door naar Johannesburg, nog twee uur te gaan …….

Zestig km voor Johannesburg en de krottenwijken zien we al, zo triest om te zien.  We kijken naar rechts en daar is een grote regenboog. Gods trouw ook voor hen, ik word stil……

We zijn veilig aangekomen op de luchthaven. De koffers gauw uit de auto gehaald. We zijn snel door de douane heen. Nog even lekker geshopt en wat gegeten. We zitten nu in het vliegtuig en gaan zo vertrekken richting Zürich. We hopen op een goede vlucht ✈

Om kwart over zes zijn we veilig geland in Zürich. We hebben een klein uurtje om over te stappen. We gaan snel door de controle heen en dan gaan we door naar de gate. Kwart over zeven vliegen we naar Brussel. We hebben het net gered 😀.

Tijdens de korte vlucht naar Brussel wordt er nog even een uiltje geknapt. Echt slapen op de lange vlucht lukte niet. Je dommelt een beetje, maar bent ook zo weer wakker. Om tien voor negen zijn we veilig geland. We kunnen al snel de koffers van de band pakken en gaan dan door naar de bus die ons naar de parkeerplaats brengt. Brrrr wat is het koud 🥶 een verschil van dertig graden, dat wordt even wennen.

Op de parkeerplaats nemen we afscheid van elkaar. Ieder gaat nu op eigen gelegenheid naar huis. We zijn dankbaar voor de mooie reis die we met elkaar hebben kunnen maken en nemen de indrukken mee ons leven in.