Hallo allemaal,

Het plan was vandaag om kinderwerk te gaan doen in Freedom Park in het township Rietveld. Na een paar minuten stond er een auto naast ons en stapten een paar (waarschijnlijk corrupte) mannen van het ANC (apartheidsbeweging) uit. We werden tegengehouden om kinderwerk te doen. Zij vonden dat dit niet aan ons was, maar aan hen. We wilden de discussie vermijden en hebben Ton en Antoinette gebeld, waarnaar we werden opgehaald met het busje door Antoinette om iets anders op te pakken. Helaas hebben we dus niet ons eigenlijke plan kunnen uitvoeren. Typisch Zuid-Afrikaans, hebben we inmiddels ontdekt.

Net als bij ons, is het vandaag ook bij anderen uit de groep niet gelopen zoals verwacht. Een aantal mensen wilden in de ochtend verder met de shack van Tamara. Klein probleempje, het materiaal was op. Toen ze net dachten dat Ton eraan kwam met de nieuwe materialen, kwam het busje eraan met grootse verhalen over de ontmoeting met de mannen van het ANC. Na het evalueren hiervan, maar snel naar het regenproject voor onze lunch. Hier waren de laatste paar mensen van onze groep bezig met het afmaken van het tennisveld en de shanty’s voor de vrijwilligers.

Na het “harde” werk ging de groep naar de Taxidermy, waar afgeschoten dieren worden opgezet. We kregen een rondleiding waarbij we iedere stap van het opzetten uitgelegd kregen en ook een stuk zelf hebben gezien. Zo blijken jagers oudere dieren af te schieten om de populatie in stand te houden en überhaupt dieren af te schieten om er geld mee te verdienen. Ieder stukje van het dier wordt gebruikt. De dierenvellen worden schoongemaakt en bestrooid met zout om zo nog jarenlang in de opslag te kunnen blijven liggen. Wanneer ze de mal hebben gemaakt voor het dier, wordt het bijbehorende vel gepakt. Het vel wordt ondergedompeld in een speciaal soort water waardoor het weer zacht wordt. Hierna wordt alles op maat van het vel gemaakt. Denk hierbij aan de mal, de ogen en eventueel de hoeven. Het was enorm bijzonder en interessant om eens ‘the making of’ te zien. Verder zijn er op het einde van de rondleiding in het winkeltje artikelen gekocht zoals placemats, tapijten en standbeelden. Al met al hebben we met de groep redelijk wat uitgegeven aan dingen als harige placemats. Hé Esther?

Als afsluiting gingen we met de halve groep achter op ‘t bakkie om kameelperden (giraffes) te spotten. Deze keer slaagde de missie. Ruben was de held, hij zag de twee kameelperden staan. De kameelperden waren nieuwsgierig en liepen zelf naar ons toe. We hebben een paar prachtige foto’s kunnen maken. Toen we te dichtbij kwamen, galoppeerde de kameelperden weg en keerden wij ook terug. ‘T bakkie stopte nog bij een geïmproviseerd graf, waar een gnoe lag en een heleboel schedels met hoorns van verschillende bokjes. Beenderen en andere botten lagen in het gat samen met een hele hoop plastic afval. Na een verhaal van Ton (ja hoor, nog één )  keerden we terug naar Voorspoed om na een rommelige dag lekker te eten en uit te rusten.

Groetjes Wesley en Inger

[wpbgallery id=4642]