Woensdag 8 Augustus

Gisteren zijn wij, Tanja, Eveline en Annet, vanuit het project groep naar koliwé gegaan in de township, Motswidimosa. Koliwé is een vrouw van 64 jaar die al 16 jaar lang 3x per week kookt voor oudere/zwakkere mensen, samen met haar schoonzus Martha.

Koliwé doet dit alles ondanks ze al 4 beroertes heeft gehad en veel pijn heeft. Wij hebben het eten voorbereid en daar met ons drieën geslapen. Vroeg in de ochtend kwam de rest van de groep en begonnen we met het uitdelen van de warme maaltijd.

Esther had brillen op sterkte van Pearle meegenomen voor mensen die slechtziend waren. Daar kwamen heel erg leuke reacties van. Een oudere vrouw deed een bril op en was zeer verrast en zei: “Hai” en Esther zwaaide voor haar en zei “hai” terug. Ze lachte breed uit. Toen ze besefte dat ze de bril mocht houden was ze ontroerd en zei: “hulle zijn baie goeie mense”.

Voor ons opmerkelijk om te constateren dat niemand deze vrouw helpt, want er zijn genoeg mensen die dat zouden kunnen. Pinkie, een vrouw van onze projectgroep, vertelde dat dat komt omdat er geen geld tegenover staat. Dan doen ze dus liever niks. Bijzonder….

Later op de dag gingen Brenda en Esther verder op het Reënboog Projek met de lijnen van het tennisveld en alle andere dingen naar de traditionele spelen op een veld met veel jeugd. Dat was opmerkelijk om te zien hoe anders zij dat organiseren. Toch heeft iedereen het naar zijn/haar zin gehad. ‘s Avonds hebben wij gegeten, milipap + saus en braaiworst van de bbq en “geslapen”. Over het woord slapen zijn wij verdeeld . Een bijzondere ervaring, super koud (-7) op een matrasje op de grond. De wc liet zóo te wensen over dat menigeen probeerde niet veel te drinken zodat ze niet hoefde te plassen. Een hele uitdaging! In zo’n kleine ruimte toch zo gastvrij zijn.. Daar kunnen we in Nederland een voorbeeld aan nemen. De eigenaren sliepen namelijk ook gewoon in dezelfde ruimte bij ons. Het was een mooie bijzondere dag.’

Groetjes van Tanja, Annet en Eveline.

[wpbgallery id=4669]