Zaterdag 11 augustus

Vandaag weer vroeg uit de veren, opstaan om 7 uur en om 8.15 uur richting projekt. We verzamelen hier met de hele groep en dan gezamenlijk richting Magersfontein. Hier krijgen we uitleg over de boerenoorlog van 1899 in de vallei van Ritchie en omstreken. Eerst krijgen we een film te zien en daarna een kort rondje door het museum. Hierna beklimmen we een pad richting een schitterend uitzichtpunt vanwaar we de hele vallei kunnen overzien. Het is een mooie plek waar iedereen graag gefotografeerd wil worden. Daarna is er aan de andere kant ook nog een uitzichtpunt waar nu een soort overdekte maquette is waar vroeger de loopgraven waren van waaruit gevochten/geschoten is. Overal staan borden dat we op de paden moeten blijven in verband met slangen maar aangezien het winter is, laten die zich niet zien. Randal vertelt dat er zomers op het dak van het tweede uitzichtpunt heel veel slangen liggen die zich opwarmen in de zon. Als we terugkomen bij het restaurant krijgen we allemaal wat te drinken en genieten we zelf van de zon die vandaag volop schijnt. Om 11.45 gaan we terug richting Regenboogprojekt om samen te lunchen. Ton en Antoinette zijn inmiddels ook op het projekt.

Na de lunch is het de bedoeling dat we met Toby naar de Bushman-tekening langs de Modderrivier zullen gaan maar ja, dit is Afrika en er is vandaag geen Toby. Dan maar op eigen initiatief naar de rivier rijden, nog zo’n 15 kilometer over een hele hobbelige weg. We komen aan bij de toegangsweg van het Mokala Nationale Park. Bij het hek moeten we een formulier invullen met alle namen, geboortedata en handtekening. Omdat we alleen naar de rivier gaan, is de entree gratis. De weg is nog zo’n 6 kilometer rechts aanhouden en dan bij de receptie van de lodges parkeren.  De lodges liggen prachtig en hier vandaan hebben we al een mooi uitzicht op de rivier. Aan de overkant van de oever ligt een grote boomstronk waar we bavianen oftewel Bobbejaan spotten.

Ondertussen is Antoinette aan het vragen hoe we bij de Bushman-tekeningen kunnen komen. Afrika zal Afrika niet zijn als blijkt dat we de tekeningen niet zonder gids mogen bezoeken en dat hiervoor eerst een afspraak moet worden gemaakt. Dus er zit niets anders op dan terug te rijden naar de ingang van het park. Maar ja dat doen we natuurlijk niet op de manier van Ton door met grote stofwolken over het pad te scheuren maar we nemen uitgebreid de tijd om te genieten van al dit wild dat hier rondloopt en omdat we er nu toch zijn, rijden we “per ongeluk” een stukkie te ver. Bokkies, struisvogels een kudde gnoes die achter elkaar aanrennen door het veld en natuurlijk de zebra’s. We stappen telkens uit de auto om te fotograferen en het wild hier  is duidelijk gewend aan auto’s want ze rennen niet weg als we dichterbij rijden. Zodra we een bordje zien waarop staat dat je alleen met 4×4 verder mag rijden, keren we om. Kylian krijgt nooit genoeg van fotograferen en stapt nog een paar keer uit. Helaas rijdt er een auto van het parkbeheer achter ons aan en we krijgen een waarschuwing: in de auto blijven want hier lopen ook neushoorns rond! Bovendien is dit niet de Beekse Bergen

Gelukkig hebben we allemaal de foto’s kunnen maken die we wilden. Bij het toegangshek zwaaien we vriendelijk en rijden door naar het projekt. Ton heeft samen met oom Klaas, Sanna en Sylvia heerlijk gekookt voor de hele groep en voor zijn beste vrienden van de politie. Samen eten we stamppot spinazie (snijbiet uit eigen tuin) met een gehaktbal en een stukje Russian worst (een soort rookworst met kaasstukjes). We laten het ons allemaal goed smaken.
Dan brengen we de Afrikaanse groep weer naar Ritchie en om zes uur zijn we thuis als de zon ondergaat. Moe maar voldaan ploffen we op de bank. Morgen mogen we ècht uitslapen!!!

Groetjes Brenda

[wpbgallery id=4725]