Van de redactie: twee verhalen, want we hebben ons gespitst…

4 augustus Mart

Donderdag kwamen we vroeg uit de veren om ons klaar te maken voor de werkdag. Eenmaal op de werkplaats konden we beginnen met werken. Wij hebben veel geverfd en geschuurd en jawel, geplamuurd. De werkdag was korter dan normaal omdat we naar Nadia gingen. Nadia is een super lieve en gastvrije vrouw die bij de politie werkt. Via Ton konden wij daar een nacht verblijven. We hebben veel geleerd over de cultuur en hoe ze daar leefde. Na het lekkere eten zijn we bezig gegaan met eten maken voor de volgende dag. We hebben voor 400 mensen gekookt.

Na een goede nachtrust werden wij om 5:00 gewekt. We hebben heerlijk ontbeten. Na het ontbijt moesten we gelijk door na de garage van de vader van Nadia. Daar hebben we het eten klaargezet en moesten we wachten op de eerste mensen. Het was wel erg lastig om in te schatten of de mensen die langskwamen wel echt eten nodig hadden maar daar werden we gelukkig goed bij geholpen. Het eten was nog niet op, dus zijn we naar twee plekken gereden met bejaarde mensen. Die mensen konden het erg waarderen. Na dat we al het eten hadden uitgedeeld zijn we langs een beurs gereden wat Nadia zei dat leuk was maar wat we een beetje verkeerd opvatte. We hadden het al snel gezien en waren al gauw weer weg. Daarna zijn we naar een winkel gereden voor een ketting voor de kettingzaag en toen zijn we weer naar Nadia gereden voor de aanhangwagen en onze spullen. Toen kwam het moment dat we afscheid moesten nemen van de lieve familie. We reden nog gauw langs de dokter wat niet succesvol was omdat hij in Ritchie zat en niet in Kimberley. Dat is het meest vervelende aan Afrikaanse mensen. Het is bijna onmogelijk om een goede afspraak te maken met de mensen hier. Het word ook de “Afrikaanse” tijd genoemd omdat ze bijna altijd te laat zijn. Maar ja, dat hoort erbij. We reden door naar de laatste activiteit van de dag. De boerderij van Johan. Ik heb ontzettend veel respect voor die man omdat hij niet wil automatiseren, omdat hij dan 300 mensen aan het werk houdt. Wat een goede actie. We zijn er wel geweest maar niet volledig omdat we allemaal bekaf waren. Het waren 2 super leuke dagen en ik heb erg genoten.

4 augustus Arnold

Ton en Arnold waren donderdag en vrijdag naar Vereenging met de Beide counselors John en Normen en een hoge ambtenaar. Vereening ligt bij Johannesburg. Het was een enorm eind rijden: zo’n 600 km heen en terug. We hebben het kantoor bezocht van Dr Chales Awuzie, hij is doctor in de computertechnologie. We hebben een plan gemaakt om een ict project in Ritchie te starten op het Regenboogproject. Een plan waarmee we samenwerken met technasiumafdeling van het Veluwscollege Walterbosch en leerlingen uit de townships. Ondanks dat we 12 uur in de auto hebben gezeten was het zeer de moeite waard.

Fotoalbum