Zoals gewoonlijk begonnen we de dag met het GMG (Goedemorgen Gesprek). Dit gesprek duurt ongeveer een half uurtje, waarin o.a. de voortgang van het project wordt besproken. Verder wordt in deze gesprekken ingezoomd op persoonlijke ervaringen en bevindingen tijdens het project. Daarnaast wordt tijdens het GMG de dag geopend met gebed en door een stukje uit de Bijbel te lezen. Na het GMG en het ontbijt, dat bestond uit brood, ei en havermoutpap, gingen we vol energie aan het werk!

Het kinderwerk gaat steeds beter, de kinderen raken steeds meer gewend aan het programma. De kinderen worden bij 5 verschillende haltes opgehaald in de townships. De kinderen krijgen vanaf nu bij elke halte een nummer zodat bij het wegbrengen duidelijk is bij welke halte de kinderen uit moeten stappen. Vandaag werd er met nadruk vertelt aan de moeders om de kinderen geen lekkernijen mee te geven. De moeders hebben het idee dat wanneer ze eten meegeven aan de kinderen ze laten zien dat er goed gezorgd wordt voor de kinderen. Toch is dit niet helemaal de bedoeling omdat er voor drinken en eten wordt gezorgdt tijdens het kinderwerk. Vandaag ging het bijbelverhaal over Daniël in de leeuwenkuil. De kinderen vonden het een mooi verhaal en ook tijdens het spelen kwamen de geluiden van de leeuwen regelmatig voorbij. In totaal hadden we vandaag 92 kinderen die het weer geweldig leuk vonden om te spelen en te knuffelen met ons.

Rond één uur hebben we bij de pastorie geluncht, de lunch bestond uit rijst, rode bieten en gehakt met paprika, ui en mais. Op z’n Afrikaans: Kerrie en mans.

De verkeerstuin is vandaag ook weer een stukje opgeschoten. Er werd vandaag bekent dat er geen grond komt om de stenen aan te vullen. Dit proberen we grotendeels op te lossen met meer stenen en met grond dat langs de kant van de school ligt. De planning is dat er dinsdag beton wordt gestort in de paden.

Op de bouw zijn ook vorderingen gemaakt. Het plafon van het eerste lokaal is dicht, deze moet nog afgewerkt en geschilderd worden. Ook zijn de eerste ruiten zijn vandaag gezet. Deze zijn vandaag gebracht en hier zijn we direct mee bezig gegaan. Hier gaat wel veel tijd in zitten. Vandaag zijn we ook verder gegaan met de watervoorziening. Tijdens het opgraven van de waterleiding hebben we de eerste slang gespot. Het bleek te gaan om een klein groen giftig slangetje dat uit het zand omhoog kwam. Gelukkig leven slangen in de winter onder de grond en hebben we er niet veel last van.

Als groep wordt in positieve zin gewend aan het ritme. We zijn inmiddels gewend aan het vroege slapen en het vroege opstaan.

Na het werken zouden we om vier uur opgehaald worden door de bus om naar Kimberley te gaan. Hier zijn we uitgenodigd door Steven om met de lokale jeugd te gaan eten en te socializen. Ons geduld werd op de proef gesteld, de bus arriveerde pas om half zeven! Eenmaal aangekomen bij de kerk in Kimberley werden we warm onthaald door de jeugd van deze kerk. Deze getalenteerde mensen hadden een programma opgesteld vol dans en muziek. Ook hier hebben wij weer ons projectlied ‘God be with you till we meet again’ gezongen. Vervolgens hebben we brood met kaas en jam en erwtensoep gegeten. We hebben ons vermengd met de gemeenschap en veel leuke gesprekken gevoerd. Voordat het licht uit ging heeft Hanno nog even vermeld dat we morgen tot acht uur kunnen uitslapenJ.

Het was vandaag weer een stralende dag waarin weer hard gewerkt is door iedereen. Na een week hard gewerkt te hebben zijn we toe aan weekend!

Tekstbericht door: Sander van Huffelen en Marian Habermehl

 

IMG_0318 IMG_0303 P1070990 P1070972 P1070987 P1070946 IMG_2038 IMG_2034 IMG_2014