Na een korte en koude nacht zaten we vanmorgen aan ons eerste ontbijt in Ritchie.
De sfeer in de groep zit er goed in, 28 uur reizen schept blijkbaar toch een goede band.

Om 9.30 uur zijn we naar de plaatselijke kerk om de hoek geweest. De dienst was indrukwekkend en mooi, met als thema “naastenliefde”. Wanneer we met de “ogen en oren ” van God , mensen om ons heen benaderen, is er echte ruimte voor interesse en belangstelling in de ander. Het was dan ook de boodschap van de predikant om te bidden als dezelfde oren en ogen als Jezus, zodat we ons vaak zelf gerichte ik opzij kunnen zetten.
Aan het einde van de dienst hebben we ons vierstemmig ingestudeerde lied “God be with you” voor de gemeente gezongen, en daarna uit volle borst het Wilhelmus. Als reactie hierop zong de gemeente ons (staande) het Afrikaanse volkslied toe. Na de dienst hebben we buiten in de zon staan opwarmen onder het genot van koffie en thee. Het was een bijzondere kerkdienst, waar we met een fijn gevoel op terugkijken.

Na de lunch, welke bestond uit rijst, bieten, aardappels in saus en vlees (waar we toch wel wat bedenkelijk naar keken), zijn we voorgesteld aan o.a. de plaatselijke politie en arts. Ook konden we vragen stellen aan Ton (projectleider). De leukste vraag van de dag was; “waarom de Afrikaanse mannen zo tenger zijn en de vrouwen zo “stevig”. Het antwoord was dat de Afrikaanse man van een grote kont houdt, de vrouwen veel zetmeel eten en ook vaak zittend gesignaleerd worden. Van veel zitten krijg je dus blijkbaar een grote kont.

In de loop van de middag stond er op de planning om een township (krottenwijk) te bezoeken. De bus liet even op zich wachten, maar wachten komt hier veel voor, dus dat begint te wennen. Het bezoek aan deze wijk was onze eerste “life” confrontatie met de schrijnende situatie hier in Zuid-Afrika.
Het heeft ons allen geraakt, bij ieder op een eigen manier. Ton heeft ons een aantal shags laten zien die we aankomende dagen gaan verbouwen.
Veel stof, veel zon, weinig groen, veel kinderen met grote bruine ogen, benauwde hutten en wiet luchtjes waren voor even de wereld waar we middenin stonden. De fel oranje t-shirts met het “Eye For Others” logo waren als vlaggen op een groot modderschip. We gingen vol gedachten terug naar onze verblijfsplaats, waar we worden opgewacht met koffie en taart. Ondanks dat de taart heerlijk was, voelde dat als een schril contrast.

Na de taart was er tijd voor onszelf. Inmiddels was het in de zon +/- 23 graden. Daar hebben we dan ook met volle teugen van genoten.
Om 18.30 uur hebben we een broodmaaltijd op. Na deze maaltijd was er in ons “oord” nog een kerkdienst georganiseerd door een aantal groepsgenoten.
De dag wordt afgesloten met een kampvuur en ellenlange wachtrijen voor een douche, aangezien er maar twee zijn. Maar zelfs ook dat schept wel weer een band.

IMG_0276 (800x533) IMG_0279 (800x533) IMG_0294 (800x533) IMG_0317 (800x533) IMG_0331 (800x533) IMG_0338 (800x533) IMG_0351 (800x533) IMG_0360 (800x533) IMG_0361 (800x533)