De wekker ging weer om 6.00 uur. Nadat iedereen gewekt en gekleed was, en het goedemorgengesprek plaats heeft gevonden, konden we weer verzamelen in de zaal voor het ontbijt. Maar voordat we gingen eten hadden we een speciaal moment voor een van onze groepsgenoten. Anneke is namelijk jarig vandaag, dat moet uiteraard gevierd worden! Dit deden door met elkaar haar “Er is er een jarig” toe te zingen, terwijl Anneke ondertussen  door een haag van groepsgenoten heenliep. Nou, of je je dan niet jarig voelt?! Het ontbijt bestond vandaag weer uit heerlijk scrambled eggs, smeersels en brood. Na het ontbijt gingen we weer aan de start om voorbereidingen te treffen voor de bouw in de school en het Happy Home project in de townships. Daarnaast gingen er weer twee groepjes aan de slag met het kinderwerk.

Zoals elke ochtend gaan we met de bus rond 8 uur richting de townships om de kinderen op te halen. Na zes haltes af te zijn gegaan, zit de bus vol met ruim tachtig van die zwartneusjes. Prachtig om te zien. De een staat te popelen om mee te gaan, de ander klampt zich nog even vast aan mammie, en wordt al huilend door een van ons opgevangen. En het mooiste van dat is dat je daarna weer de glimlachjes ziet verschijnen. Tijdens de rit maken we ook heel wat mee, bijvoorbeeld van die leuke onverwachte momenten: je neemt een kind op schoot en dan daar dat moment dat je ineens iets onaangenaam warms op je been voelt. Een natte broek! Ja, ook dat kan gebeuren.

Het kinderwerk was vandaag verder een groot succes. We begonnen met spelenderwijs liedjes zingen. Het was geweldig om te zien hoe goed en vrolijk de kinderen mee deden. Ook is het Bijbelverhaal verteld van David en Goliath, waarbij we David en Goliath uitbeeldden. De kinderen luisterden aandachtig, maar de reus maakte het soms wel heel erg spannend, waardoor er toch weer traantjes kwamen. Na de vertelling zijn er vrije activiteiten met de kinderen gedaan, hoepelen (hoolahoops), overgooien met zandzakjes, voetballen, touwspringen tot nageltjes lakken toe. Wat vonden ze dat ge-wel-dig. Die donkere kraaloogjes blijven maar glinsteren. Van het een op andere moment word je juffrouw genoemd en springen ze met z’n allen om je nek. De kids vertellen hun naam, er komen namen voorbij als Mami, Tampie en Nunu. Geweldig leuk om met de kinderen bezig te zijn. Je ziet ze helemaal opleven. Als knutselwerkje mochten de kinderen hun hand tekenen en inkleuren. Deze tekeningen kunnen we zondag weer ophangen in de kerk, om de gemeenschap te laten zien wat de kinderen kunnen. Na de activiteiten kregen de kinderen nog soep met brood. Om 12.00 uur werd ieder kind weer bij zijn/haar plek teruggebracht. Soms een heel gepuzzel wie waar hoort, het blijft altijd nog de vraag waar ze terechtkomen. Maar we zullen er maar vertrouwen in hebben, er zijn gelukkig heel veel Afrikaanse vrouwen die ons helpen. Al met al was het een mooie ochtend. De kinderen en de kinderwerkers hebben genoten. Het kost baie (=veel) energie om bijna negentig kinderen in bedwang te houden. Dus na een lekkere broodmaaltijd was het voor de kinderwerkers tijd om te relaxen.  Vooral genieten van de stralende zon (En de rest maar werkenJ)!

Op de bouw gaat het voorspoedig. We lopen wat achter op schema, maar gelukkig zijn we in Afrika, daar kan alles op z’n tijd. Twee lokalen moeten opgeleverd worden maar er is nog genoeg te doen. Het gipsen van het plafond en het plamuren is vandaag afgerond in één van de lokalen. Vandaag is ook een begin gemaakt met glaszetten. Voor de oplevering moeten de lokalen nog geverfd worden. In de andere lokalen is het plafond ook gesloopt, waar we opeens asbest tegen kwamen. Dit moest uiteraard voorzichtig gesloopt worden. De plafondslopers zagen er aan het eind van de dag uit als schoorsteenvegers. Dit door het vele stof op de platen. De sfeer tijdens het bouwen is top! In het ene lokaal hoor je een hamerslag, vanuit het andere lokaal vrolijk gezang, en in een ander lokaal hoor je de lokale Afrikanen tegen elkaar brallen. Ook zie je mensen de meest gekke posities innemen om iets te slopen of juist op te bouwen. Kortom het is een ge-wel-dig-e sfeer!!

Rondom de school verschijnt ondertussen ook een verkeerstuin. De contouren zijn goed zichtbaar. Hier wordt flink gezweten om er iets moois van te maken.

Het Happy Home project is vandaag echt begonnen. Na gisteren met de media een begin te hebben gemaakt met het afbreken van de eerste shack, zijn we weer begonnen met het opbouwen van de shack. Hierdoor is deze weer bewoonbaar. Er zijn nieuwe muren gemetseld waardoor de shack nu groter is. De ervaring van de shackbouwers is top! De omgang met de mensen is erg fijn, en het mooie aan dit project is dat je de mensen ziet voor wie je het doet. Ook zijn er vandaag in 7 verschillende shacks Solarlights geplaatst. Het is bijzonder om te zien hoe de bewoners van de shacks op deze verandering reageren. Deze mensen hebben jaren zonder licht moeten leven. Doordat ze nu weer licht hebben, verschijnt er een grote glimlach op hun gezicht.

De avond begon weer met een overheerlijke maaltijd. Pittige kip, rijst, rode kool en rauwkost. Weer genieten na dat harde werken. Onze maagjes zijn weer gevuld voor de komende nacht. De avond wordt voortgezet met een kampvuur, puzzelboekjes en ook worden sommige mensen gekortgewiekt door Liza…

En jaha! Ook wij staan in het nieuws! Zie onderstaande link:

http://www.netwerk24.com/nuus/2015-08-06-nederlanders-omskep-laerskool-in-gemeenskapsentrum

 

Tekstbericht door: Caroline van der Ven en Anthony Priester

 

P1070900 (1024x768) IMG_1903 (1024x683) IMG_1758 (683x1024) P1070904 (1024x768) IMG_1958 (1024x683) IMG_1989 (1024x683) IMG_1969 (1024x683) IMG_1674 (1024x683) IMG_1653 (683x1024) IMG_1930 (1024x683) IMG_1887 (1024x683)