Vanmorgen mochten we een half uurtje langer slapen, dus werden we nu om half zeven gewekt. Na de mooie goedemorgengesprekken, kregen we ons standaard ontbijt. Ook konden we nog kiezen voor een schaaltje milipap met stroop of suiker, volgens een aantal leek dat op griesmeel.

Kinderwerk
Elke dag zijn twee werkgroepen aan de beurt om kinderwerk te doen. Vandaag waren de groepen van Martyn en Annemiek aan de beurt.
De groep van Annemiek ging al eerder weg, want zij moesten om acht uur met de bus mee om de kinderen op te gaan halen.
De groep van Martyn zette alle materialen klaar op de twee velden. Een veld moesten we op een andere plaats maken, want op een van de velden stonden nu twee cementmolens. Toen alles klaar stond kwamen de kinderen aan. Steeds werd er een groepje van 12 kinderen naar de tent gebracht. Vandaag waren er niet zoveel kinderen, want er waren er maar 62. Alle kinderen gingen in de tent zitten, klaar om te beginnen. Een paar kinderen vonden het nog steeds spannend en huilden in het begin. Gelukkig zijn de meeste kinderen al aardig gewend en wordt er gezellig gekletst. Martyn had vandaag de leiding. Hij heette iedereen welkom. We zongen een aantal liedjes, zowel Nederlandse als Afrikaanse. De Afrikaanse vrouwen die er elke dag zijn, doen ook super leuk mee. Die zingen en dansen net zo hard bij de Nederlandse liedjes als bij de Afrikaanse liedjes.
Na het zingen werd het Bijbelverhaal van Simson voorgelezen. Omdat dit verhaal snel klaar was, las een Afrikaanse vrouw ook nog het verhaal van de geboorte van de Heere Jezus voor. Deze Afrikaanse vrouw is opgeleid tot kinderleidster en dat kon je zien. Ze stelde allemaal vragen tussendoor om de kinderen te betrekken in het verhaal. Heel leuk om te zien! Na het verhaal zongen we nog een paar liedjes en daarna was het tijd om te spelen.
Touwtje springen, voetballen, hoelahoepen, paardje rijden op de rug van de meesters en juffen of gewoon heerlijk kroelen.
Om half elf kregen alle kinderen limonade, soep en brood. Het valt steeds weer op hoe erg de kinderen gaan glimmen als ze eten krijgen. Een aantal kinderen eten zelfs drie borden soep! Na het eten hebben we nog gespeeld en kleurplaten van de Barmhartige Samaritaan gemaakt. Dat deden ze met veel plezier. Ze wilden zelfs op de achterkant van hun blad huisjes en poppetjes tekenen (met een beetje hulp van de meesters en juffen).
Eén meisje, Laurika, schreef zelfs allemaal getallen op de achterkant van haar blad. Toen ze een compliment kreeg, begon ze helemaal te stralen. Wat een zegen om met deze prachtige kinderen te werken!
Om twaalf uur stond de bus weer voor en gingen alle kinderen naar huis. We hebben weer een geweldige kinderochtend gehad.

 

Verkeerstuin
Nadat het gisteren een beetje tegenzat met de levering van zand en grind voor het beton, was het vandaag feest! Er was gezegd dat ze om acht uur de materialen zouden leveren, waarbij wij aannamen dat het de volgende ochtend om acht uur zou worden geleverd. Maar wat een verrassing: het werd gisteravond om acht uur geleverd.
We konden gaan beginnen met het maken van beton voor de verkeerstuin, een feest was het, met een kleine twintig man hebben we bergen werk verzet. Figuurlijk als wel letterlijk: de bergen zand, grind en cement gingen er gigantisch snel doorheen.
Aangezien dit geen dagelijkse kost is voor velen van ons, moesten we eerst een uurtje inkomen. Daarna leek er geen rem meer op te zitten en gingen we in vliegende vaart. Met blijdschap mogen we zeggen dat het vandaag een hele goede dag was! We zijn nog niet helemaal klaar, maar de spirit is weer helemaal terug op de bouw. De samenwerking was prachtig!!!!

 

Het bedrijf van Johan
Nadat we op de bouw gegeten hadden (dat was omdat we nog wat langer gas konden geven bij de verkeerstuin), stond er iets anders moois op de planning. Eén van de meest betrokken Zuid-Afrikanen, Johan, wilde ons een rondleiding geven op zijn landbouwbedrijf. Eerst reden we naar een enorm stuk land, waar er kroten verbouwd werden (voor de niet-Rotterdammers: dit zijn rode bieten J). Op dit veld vertelde Johan het één en ander over zijn bestaan en zijn beweegredenen om als witte boer in Zuid-Afrika te blijven. Hij vertelde dat zijn tweelingbroer is vertrokken naar Australië, om daar te boeren. Johan heeft een groot bedrijf waar hij zo’n 200 donkere werknemers in dienst heeft. Hij werkt met zo min mogelijk machines, zodat hij veel mensen aan het werk kan zetten. Hierdoor verdient hij niet veel, maar dat heeft hij over voor de veelal arme werknemers.
Daarna zijn we met de bus doorgereden naar de fabriek waar alle groentes worden ingepakt. Er was een lopende band waar de wortels werden ingepakt. De vrouwen die daar werkten gingen voor ons zingen, nadat wij het Wilhelmus voor hen hadden gezongen. Wat een leuke en vrolijke mensen werken daar.  Na de rondleiding gingen we weer terug. Een aantal gingen nog even op de bouw werken en de rest ging terug naar de pastorie.

Vanavond hebben we een Afrikaanse avond, er staat genoeg leuks op het programma maar wat, dat hoort u/jij morgen vast wel!

Warme groetjes vanuit Zuid-Afrika!

Geschreven door Frank en Rianne van der Wildt

IMG_2757 (1024x683) IMG_2933 (1024x683) IMG_2877 (1024x683) IMG_0301 (768x1024) IMG_2890 (1024x683) IMG_2983 (1024x683) IMG_2963 (1024x683) IMG_2935 (1024x683) IMG_2932 (1024x683) IMG_2851 (1024x683) IMG_2838 (1024x683) IMG_2803 (1024x683)