07.58 Het geluid van een volleerd op volle sterkte galmende haan klinkt door onze slaapkamer. Een veel te wakkere Hano (lees Hanno) wekt ons.
Om half 9 melden we ons voor het ontbijt, wederom met zorg en liefde voor ons klaargemaakt, en het gaat onze buikjes dan ook probleemloos in. Zo leggen wij een stabiele basis voor deze intensieve en inspirerende (al weten wij dit nog niet) dag.
Na het heerlijke ontbijtje zingen we samen een aantal liederen. Besloten door een lied, gezongen door onze lieve koks/kokkinnen. Zij hebben net als ons een passie voor zingen, en dat swingt zo ’s ochtend vroeg letterlijk de pan uit. Zo worden we swingend voorbereid op de kerkdienst.

Bij de goedemorgen-gesprekken merken we dat er steeds meer verdieping komt. In de groepjes zijn we gewend om samen uit de bijbel te lezen, te bidden, en onze harten te delen over dat wat ons raakt en bezig houdt. Wij zoeken de verbinding in plaats dat we de verschillen benadrukken. Dit is ook wat maakt dat wij hier in Zuid Afrika aansluiting vinden bij de lokale bevolking. U kunt zich voorstellen dat het dagelijks en geestelijke leven zich iets anders afspeelt als bij ons in Nederland.

Om 10:45 gaan we op weg naar het schoolgebouw waar wij aan klussen. Hier zal de kerkdienst plaatsvinden. Stoelen worden meegesjouwd en ter plekke voorzien van een prachtig hoesje en een feestelijke strik. Bij navraag bleek dat de stoelen zo speciaal werden opgetut voor ons, en alle andere gasten die aanwezig zijn tijdens deze dienst. Niet alleen de gemeente van pastor Louis was aanwezig, maar ook de jongeren uit Kimberley, gasten uit verschillende kerken en zelfs verschillende mensen die speciaal voor ons de dienst kwamen bijwonen. (Deze laatstgenoemde hebben wij gisteren tijdens het shoppen In de Mall ontmoet, uitgenodigd en zelf zij waren aanwezig). Tijdens deze afwisselend dienst kwamen verschillende sprekers aan bod. Ton van der Smit, onze projectleider hield een pakkende preek over de “Fakebook-generatie”, want wat laat je van jezelf zien en wat bepaalt jou waarde? Is dat je bezit,  je uiterlijk, je ups en downs, je reputatie/status, of wat God over je zegt? Na de overdenking werd het heilig avondmaal gevierd. Hier hadden enkele van ons zich de voorgaande avond al op voorbereid. Heilig avondmaal wordt her er trouwens ‘nagmaal’ genoemd.
Deze dienst was geen doorsnee dienst te noemen voor onze begrippen. De kinderen van de plaatselijke basisschool trakteerde ons op een enthousiast typisch Afrikaans dansoptreden.

Na de dienst werden wij in groepjes van 4 gekoppeld aan een gemeentelid. Bij dit gemeentelid zouden we eerst wat gaan kletsen en daarna de townships in gaan om bijbels uit te delen. Dit was een hele bijzondere en inspirerende ervaring. Wat zijn de Afrikaners toch een warm volk. Zo weinig als ze hebben, alles willen ze met ons delen. Zelf een mooi rood Fiatje waarin we met 8 personen prima vervoerd konden worden. Ieder groepje heeft op zijn eigen manier de bijbels uitgedeeld. Het ene groepje heeft gebeden en een stuk gelezen, andere groepen hebben de mensen bemoedigd of gezegend. Dit maakte ook voor ons duidelijk dat hoeveel wij ook doen, wij hopen en bidden dat God in dit project voortgang zal vinden in de regio en in heel Zuid Afrika.  En daarmee ook dat ons werk nu, ook als wij straks weg zijn velen zal zegenen.

Om 4 uur verzamelen we voor de sing inn, weer op het pleintje bij de school. We zingen Nederlandse, Engelse en Afrikaanse liederen. Er wordt uit volle borst gezongen, en af en toe zelfs een dansje aangeleerd. Sommigen werpen zich met veel enthousiasme in deze culturele uitdaging. We besluiten door het samen zingen van het lied ‘Abba Vader’ en daarop volgend ons projectlied. Ondertussen kunnen wij in dit lied wel dromen en ganselijk Afrika lijkt deze hymne nu ook te kennen.

En de heerlijke maaltijd stond om half 7 weer voor ons aangericht. Wat worden we toch gruwelijk verwend. Er waren wat restjes van de braai van gisteravond en we kregen een overheerlijk stukje pudding met saus toe.

Als afsluiting van de dag kiest een ieder voor een eigen invulling. Sommige luisteren naar een preek, anderen beleggen een vergadering en een andere groep schaart zich rond het kampvuur.

 

Blog geschreven door: Esmee Romijn en Sharon van der Borden

IMG_2404 IMG_2420 IMG_2453 IMG_0706 IMG_0732 IMG_0694 IMG_0647 IMG_0368 IMG_0400 IMG_0404 IMG_0408 IMG_0594 IMG_0607