Met Bike for Others geld ingezameld voor Eye for Others

Kampernieuws, 30 mei 2017,

Een grote fietstocht vormde het hoogtepunt van inzamelingsacties waarmee vijf jonge Kamper vrouwen hun reis naar Zuid-Afrika mogelijk maken. Voor de Stichting Eye for Others willen ze afreizen naar de Noordkaap om daar in het arme dorpje Ritchie de lokale bevolking te helpen. Voor sommigen gaat hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling.

Bike for Others is gestart

Een sponsortocht onder de noemer Bike for Others wordt vaker georganiseerd voor deelnemers aan projecten van Eye for Others. Met deze stichting wil Ton van der Smit (jonge) mensen in contact brengen met elkaar en iets meegeven door ze kennis te laten maken met een andere kant van de wereld. In 2015 kon Eye for Others van de lokale overheid in Ritchie een leegstaande school overnemen en startte de stichting het Regenboogproject. In het straatarme dorpje Ritchie, gelegen in een savanneachtig gebied vlakbij Kimberley, bestaat nog altijd rassenonderscheid naast veel straatkinderen, misbruik en sterfte als gevolg van HIV-infecties.

Esther de Ruiter koesterde lang de wens om vrijwilligerswerk te verrichten in Zuid-Afrika en Eye for Others faciliteert haar hierin. Esther wist nog vier jongedames uit Kampen te enthousiasmeren en samen hebben ze diverse acties opgezet aangezien deelnemers zelf de reis en het verblijf moeten bekostigen. Daphne Droogendijk, Marije Stoutjesdijk en de tweelingzussen Noëlla & Celyne Zwanepol hebben met succes op de Oranjemarkt gestaan (zie onderaan) en Esther heeft onder andere Paasbroden gebakken. Ook gaf zij voorlichting op de Marnixschool, waar één van haar kinderen op school zit.

Ton van der Smit spreekt de deelnemers toe

De Marnixschool in Kampen verwelkomde de fietsers hartelijk en vormde een welkome tussenstop tijdens de fietstocht die via diverse plaatsen van Apeldoorn naar Apeldoorn liep. Bij de 160km lange fietstocht had zich ook een groep leerlingen aangesloten van het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn. Daar is ook de Stichting Eye for Others gevestigd die met een klein team maar een groot netwerk kortdurende hulpprojecten organiseert. Afwisselend reizen vrijwilligers voor twee weken af naar Ritchie om daar kinderactiviteiten te organiseren en bouwprojecten uit te voeren. Esther, Daphne en Marije vertrekken D.V. in oktober en de gezusters Zwanepol deze zomer.

V.l.n.r. Celyne, Noëlla, Esther, Marije (geblesseerd) en Daphne.

Het was een lange dag maar met veel voldoening, steun en aanmoediging. De vijf Kamper deelneemsters reden allen de sponsortocht Bike for Others uit, zelfs de niet-sportvrouw in hun midden. Ze zijn nu bijna klaar om af te reizen naar Zuid-Afrika. Met name de gezusters Zwanepol kunnen nog sponsoring gebruiken waarvoor men zich kan wenden tot de ANBI-erkende Stichting Eye for Others in Apeldoorn. Esther hoopt op een eindsprint: ”Het zou mooi zijn als Kampen Afrika een warm hart toe zou dragen.” De kinderen in Ritchie kijken ernaar uit.