Als afscheid van het schooljaar kregen we van de directeur een mooi boek: De vijf talen van de liefde van kinderen; van Garry Chapman en Ross Cambell. In het vliegtuig begon ik gelijk met lezen en kwam al vrij snel tot de conclusie dat dit precies is waar het hier bij het project om gaat: Het begint met Liefde! De kinderen die we opvangen in de container, die dient als pre-school, hebben liefde nodig. De volwassenen die bij het project betrokken zijn, hebben liefde nodig. Bovendien zullen zij moeten leren de liefde te geven aan de kinderen. En de moeders van deze kinderen zullen dit ook waarschijnlijk (opnieuw) moeten leren. Je begrijpt: opeens zijn er 3 doelgroepen waarmee ik met liefde aan het werk wil gaan.

Vrijdag was ik om 9.00 uur op het project. Ik had mij voorgenomen om alleen maar te observeren……..daar kwam verwonderen bij! Het is mij duidelijk geworden dat ik hier, wanneer zij dit willen, met tips en tops gedurende 4 weken aan de slag kan. Nadat de kinderen naar huis waren, sprak ik met de leidster. We namen de dag door en ze wil erg graag leren, dus ik mag haar zeker feedback geven. Er kwamen vandaag al een aantal dingen aan de orde, die simpel door haar te veranderen zijn. Zij ziet er erg naar uit dat ik haar de komende maand kan ondersteunen bij het geven van de juiste leiding zodat het pedagogisch verantwoord is. Maar ik ben hier zeker niet om er mijn stempel op te drukken, de blanke baas te zijn of te vertellen hoe het moet. De tips zijn om te laten zien dat het anders kan en daar zijn ze zelf vrij in om het juiste op te pikken.

Ek kan nie wag nie om an te gaan!