9 Augustus

Vandaag is het Nationale vrouwendag; de dag herdenkt de mars uit 1956 van ongeveer 20.000 vrouwen naar de regering in Pretoria om een petitie aan te bieden tegen de pasjeswetten van het land (alleen voor vrouwen). Ook toonde de vrouwenmars aan dat het stereotype van vrouwen als politiek onbekwaam en onvolwassen, gebonden aan het gezin, achterhaald en onjuist was. De eerste nationale vrouwendag werd gevierd op 9 augustus 1994.  We vieren dat vrouwen onafhankelijk zijn! Helaas wordt in een toespraak weer pijnlijk zichtbaar, dat er “hartzeer” is. Gisteravond is er weer een vrouw hoorbaar mishandeld.

Op het project komen een twintigtal vrouwen met hun kinderen en een enkele oma. Moving Forward had eigenlijk, ons inziens, niet echt een programma, maar wij waren positief verrast dat de dag soepel verliep en eigenlijk best heel leuk was om mee te maken. Er waren een tweetal dansers, die verschillende keren optraden en er waren sprekers; de meeste sprekers werden echter ter plekke gevraagd!  Dat vonden wij niet raar, dat vonden wij byzonder”! Maar ze gingen er vol voor… Vol overgave werd er gepraat door Kediratile, een oma, een jonge moeder en één van de Metriek meisjes. Zij sprak eigenlijk de kinderen toe, maar die waren daar nog iets te jong voor. De counselor, weliswaar een man, kwam ook nog even langs; hij was vol lof over vrouwen in het algemeen en Moving Forward in het bijzonder. Ton en Amelia hadden ook nog even het woord.

De kinderen speelden met (hun) mama’s/ oma’s, met de spellen vanuit het speellokaal, in afwachting van de kos (eten) want dit is toch waar de mensen voor komen!