Eye For Others in the media

Here you will find an overview of articles and items that appeared in the media regarding Eye For Others. Click  the headers to open or close the items. Most of the articles are in Dutch, some of them in English.

Eye for Others zoekt vrijwilligers

KAMPEN – Stichting Eye For Others is op zoek naar vrijwilligers die ‘twee weken de luxe van Nederland achter zich durven laten, maar rijker terugkomen’. Eye For Others zet zich al meer dan 20 jaar in voor onder andere kwetsbare kinderen in de townships van Zuid-Afrika.
De organisatie zoekt daarbij aansluiting bij lokale initiatieven en werkt nauw samen met lokale kerken en organisaties. “Van 21 juli tot en met 9 augustus 2017 en van 14 tot en met 28 oktober 2017 staan er projectreizen gepland naar Ritchie. De leefomstandigheden daar zijn slecht met armoede, aids, drank en geweld. Op donderdag 8 december komt de werkgroep uit omgeving Kampen bij elkaar. Dan is de laatste mogelijkheid om je te laten informeren over het project. De avond wordt om 20.00 uur gehouden in ’t Noorderlicht aan de Balkstraat 2 in Kampen. De inloop is vanaf 19.30 uur.
Als je vragen hebt, kijk op www.eyeforothers.nl of mail naar vraag@eyeforothers.nl.

Eye For Others maakt dromen waar

15-11-2016 om 10:29 Door Uitgeverij Stedendriehoek BV

APELDOORN – Eye For Others is een organisatie die zich middels diverse projecten inzet voor kansarme kinderen en hun verzorgers in Zuid-Afrika. Het laatste project, het opzetten van een multifunctioneel centrum, is inmiddels voor een deel gerealiseerd.

Eye For Others is opgericht door Ton van der Smit, die twintig jaar geleden tijdens een familiebezoek in Zuid-Afrika geconfronteerd werd met uitzichtloze situaties van kinderen in de townships. “De levensomstandigheden zijn slecht, terwijl vaak de mogelijkheid tot scholing en medische hulp ontbreekt. De ellende die men in sommige delen van Zuid-Afrika aantreft, is met geen woorden te beschrijven. Met hulp van vrijwilligers probeert Eye For Others via diverse projecten de kansen van deze kinderen en hun verzorgers te vergroten”, vertelt Van der Smit.

“Op dit moment wordt een multifunctioneel centrum in Ritchie opgezet. Behalve een schoolgebouw zal een veiligheidscentrum, een EHBO-/huisartsenpost met wijkondersteuners en kleine apotheek worden gebouwd. Het centrum is dit jaar voor een deel gerealiseerd. Zie voor meer informatie de website en vlogs www.eyeforothers.nl.” Eye For Others werkt in gebieden waar geen andere hulporganisaties aanwezig zijn. Met hulp van de lokale bevolking probeert de stichting ter plaatse mensen met elkaar te verbinden. De afstand tussen culturen en statussen is nog steeds enorm groot. Dankzij vrijwilligers is de ‘Precare’ school in Ritchie nu gereed; dit betekent dat 85 kinderen tussen de 2 en 5 jaar kunnen worden klaargestoomd voor de lagere school. In januari 2017 brengt Ton van der Smit samen met vertegenwoordigers van de Politieacademie opnieuw een bezoek aan Zuid-Afrika om de opzet van het veiligheidscentrum te bespreken. In februari 2017 volgt een groep studenten van de Saxion Hogeschool om een plan te maken voor sportactiviteiten voor gehandicapten en zomer 2017 zal een aantal leerlingen van het Veluws College Walterbosch er de handen uit de mouwen gaan steken.

Vrijwilligers

Van der Smit: “Vrijwilligers zijn altijd hard nodig, iedereen kan zich hiervoor aanmelden. Eenmaal per jaar organiseert Eye For Others een projectreis/werkvakantie naar Zuid-Afrika. De ervaring die men daar opdoet is onvergetelijk. Er wordt gebouwd, gekookt en gewerkt, maar een simpel potje voetbal met de kinderen valt ook onder de werkactiviteiten. Je kunt je eigen ideeën naar voren brengen en brengt samen met elkaar een – voor de lokale bevolking – nieuwe wereld tot stand. Daarnaast is er voldoende tijd om iets van Zuid-Afrika te zien. Om de reis te bekostigen worden het hele jaar door acties georganiseerd. Zo worden binnenkort weer kerstkrentenbroden verkocht. Stichting Eye For Others is een door de belasting erkende ANBI-instelling.”
Ter voorbereiding op de projectreis wordt elke zes weken een werkgroepavond georganiseerd waarbij, behalve het project, ook de cultuur en levensomstandigheden in Zuid-Afrika worden besproken. De eerstvolgende inloop-/werkgroepavond vindt eind november plaats (zie te zijner tijd de website voor locatie en aanvangstijd). Wie meer informatie wil, kan mailen of bellen naar Antoinette Knapen (antoinetteknapen@eyeforothers.nl of 06-44660017). Belangstellenden voor de werkgroepavond kunnen via hetzelfde e-mailadres hun komst melden.

Regenboog project Noordkaap

Stichting Eye For Others – www.eyeforothers.nl

Waarom gaan jullie de Gouden Gans winnen?

Het is voor en door de gemeenschap. Dit is niet alleen gericht op een groep of deel, maar gericht op samenwerking met elkaar. Het succes is groot, want in Augustus hebben mensen uit Kimberley (blank) samen met mensen uit de townships (zwart en kleurling) al een voedselproject gedaan en twee shacks opgeknapt van twee gehandicapte oude vrouwen die zeer hulpbehoevend waren. Daarnaast is het draagvlak voor ons project heel breed en is de hulp (onbetaald) door vrijwilligers uit de regio groot.

Wat is het grote verschil dat je hebt gemaakt met dit project?

Een opvangplek voor jong en oud. 85 kinderen krijgen pre school care. We gaan met groep politie studenten uit Nederland samen met Zuid-Afrikaanse politiemensen een veiligheidsproject opzetten. Hogeschool Windesheim uit Zwolle gaat samen met ons een project starten voor begeleiding van gehandicapten maar ook sportactiviteiten opzetten voor gehandicapten. Saxion Hogeschool gaat in 2017 starten met een onderzoek voor inzet van studenten van alle academies. Er wordt op ons centrum een eerste hulppost opgezet met een spreekkamer voor een huisarts.

Hoe heb je mensen enthousiast gemaakt voor je project?

Lezingen op scholen en academies. Studenten zetten dit project op hun facebook. Interviews in kranten. Voorlichtingsavonden. Kerkdiensten.

Als ik de 10.000 euro win dan…

Sportcomplex in Ritchie voor gehandicapten afmaken.

Eye For Others geeft Zuid-Afrikaans kind toekomst en jou een nieuwe kijk op het leven

Redactie: Christiaan Schutte

KAMPEN – “Ons doel is tweeledig. Kinderen in Zuid-Afrika de kans geven op een beter leven en Nederlandse kinderen laten zien dat er meer is dan ‘Fakebook’ en ‘What’s nep’.” Het zal niet de laatste keer zijn in een interview met BrugMedia dat Ton van der Smit een woordspeling maakt om te verduidelijken waar Eye For Others, voor staat. De stichting presenteert zich op 30 september in Kampen.
Te midden van een Zuid-Afrikaanse township in Ritchie, onder de rook van Kimberley (Noordkaap) doet Eye For Others er alles aan om een community op te bouwen waarin kinderen veilig kunnen opgroeien. De stichting helpt een vrouw die zich inzet voor gehandicapte kinderen aan een betere en ruimere behuizing. Op een ander moment zetten de vrijwilligers zich in voor educatie (denk aan de bouw van een schoolgebouw), om op een andere plek voedselpakketten uit te delen, of speeltoestellen te realiseren.

Township

Die vrijwilligers werken 2,5 week in de township. Ze betalen een kleine 2.500 euro voor een reis en een project dat ze, aldus Van der Smit, nooit meer zullen vergeten. En oh ja, de Nederlandse kinderen waar hij eerder aan refereerde, variëren in de leeftijd van 18 tot 96 jaar. Een van de vrijwilligsters die meegaat, is de jonge moeder Esther de Ruiter uit Kampen. Aan haar de taak om in Kampen belangstellenden te enthousiasmeren om op 30 september naar de Lemkerzaal van de Broederkerk te komen waar om 19.30 uur een voorlichtingsbijeenkomst begint.
De Ruiter: “Ik ben door Ton gevraagd nadat ik hem en de stichting deze zomer heb leren kennen. Wat ik het mooie vind aan dit project is dat het allemaal in samenwerking gebeurt met Zuid-Afrikaanse vrouwen en moeders. Het is geen Nederlands maar een Zuid-Afrikaans project.” De Ruiter vindt omgaan met kinderen fantastisch en is benieuwd naar wat ze straks gaat zien.

Kansen

Veel mooie dingen maar eveneens schokkende feiten, afgaande op het verhaal dat Apeldoorner Van der Smit vertelt. Zuid-Afrika is een prachtig land met krachtige vrouwen en kinderen die graag kansen pakken. Die kansen moeten ze dan alleen wel krijgen. Het gebied waar de stichting nu actief is, geniet mondiale bekendheid vanwege ’s werelds grootste diamantmijn. Eufemistisch gezegd is niet iedereen daar op vrijwillige basis actief. De mensen zijn er arm en het is een gebied dat kampt met tal van problemen, gelieerd aan drugs- en drankgebruik. Sommige ouders laten hun kinderen in de steek, of zijn niet in staat om hen gezonde voeding te geven die nodig is voor een normale groei. Vandaar het uitdelen van voedselpakketten. Geweld en verkrachtingen zijn helaas ook geen uitzonderlijke gevallen.
En dan zijn er nog de zogenoemde lost children, kinderen die van het ene op het andere moment zijn verdwenen. Twee van zulke kinderen staan in het boek ‘Strong Brave and views from the other side’ dat Van der Smit liet maken. De kinderen die er in staan, kregen allemaal een camera mee om iets dat kenmerkend is voor hun leven vast te leggen. Het resultaat ervan is onbewerkt en ongecensureerd in het boek terechtgekomen. Behalve twee lost children staan er jonge mensen in die inmiddels een universitaire studie achter hun naam hebben staan. Er valt dus gelukkig ook veel positiefs te melden. Heel aangrijpend zijn de twee foto’s van een 14-jarig meisje. Zij nam een foto vanachter de vooruit van een auto. Het uitzicht wordt benomen door een flinke plens regen.
Hemelwater Op haar andere foto daalt het hemelwater neer op het graf van haar moeder die destijds in haar bijzijn, toen zij vier was, in een auto werd getrokken. Verkracht en van het leven beroofd werd haar moeder achtergelaten

Zuid-Afrika is een land waar veel mis is. Dat geldt volgens Van der Smit al helemaal voor het gebied waar Eye For Others actief is. Ongeveer 65 procent van de reissom (dat wat overblijft na betaling van het vliegticket) komt rechtstreeks ten bate van de projecten, maar eigenlijk is de toegevoegde waarde veel meer. Van der Smit: “Als vrijwilliger draag je elke dag dat je er bent bij aan de community. ’s Avonds bij het eten heeft ieder zijn of haar eigen verhaal. De een heeft pakketten uitgedeeld, de ander heeft een terminale vrouw bezocht en weer een ander heeft een kind een nieuw spel geleerd. In 2,5 week kan je kijk op het leven wel eens danig veranderen.
De trips zijn in juli / augustus en oktober volgend jaar. Zo hebben mensen de tijd om zich te laten sponsoren voor de reis en om goed voorbereid op pad te gaan. We steken veel tijd in voorbereiding. Ook in nazorg overigens. Het is voor velen weer even wennen in het materialistische Nederland waar dagelijks eten wordt weggegooid waar een township van kan leven.”
Voor De Ruiter zal het haar eerste kennismaking met Zuid-Afrika zijn. Ze heeft er zin in. “Als kind al heeft ontwikkelingshulp mij enorm getrokken. Mijn spreekbeurt in groep acht ging er al over.” Wie meer wil weten over de projecten van Eye For Others of de stichting zelf kan bellen met 06 – 3029 6060 of 06 – 4591 0231. Mailen kan via vraag@eyeforothers.nl. Eye For Others is een ANBI-instelling (giften zijn fiscaal aftrekbaar) en wordt ondersteund door Wilde Ganzen


Het verandert mijn wereld

Geplaatst op 22 augustus 2016 | Door Redactie Zuidkrant

Zijn de woorden van Antoinette Knapen die samen met de Apeldoorners Ton van der Smit, Tom en Arnold Dubbelman en 10 andere vrijwilligers voor Eye For Others naar Zuid-Afrika zijn geweest om (verder) te bouwen aan het Community Centrum in Ritchie * Noordkaap * Zuid-Afrika.

Eye For Others werkt al twintig jaar in Townships en organiseert projectreizen voor vrijwilligers in Townships ten behoeve van kinderen in achterstandsituaties. Verleden jaar is Eye For Others begonnen om een oud schoolgebouw op te knappen en daar een ontwikkelingscentrum voor Ritchie van te maken. De helft van de school was klaar en sinds januari dit jaar hebben daar 85 kinderen, van twee t/m vier jaar uit het township een plaats gekregen om zich voor te bereiden op de lagere school. Ton vertelt dat de leerachterstand bij kinderen in een township – als zij naar de lagere school gaan – reeds 3 tot 4 jaar bedraagt en dan moeten zij nog beginnen.

Arnold – die leraar is bij het Walterbosch Veluws College – vindt het niveau van deze kinderen op een acceptabel hoog niveau. “Wat opvalt”, zegt Antoinette, “is dat deze kinderen nu kunnen tellen, liedjes zingen het alfabet vrijwel helemaal kennen en heel sociaal met elkaar spelen, terwijl zij verleden jaar alleen maar aan het vechten waren en niet eens het verschil kenden tussen rood en groen of vierkant en rond.”

Na twee en een halve week heeft de groep twee lokalen opgeknapt en een reuze Jungle Gym in elkaar gezet. Zelf bedacht en uitgetekend zegt een trotse Tom Dubbelman. De kinderen genieten met volle teugen van dit speelattribuut.

“Dit is waar we het voor doen”, zegt Antoinette, “een lach op een kindergezicht veranderd niet allen hun wereld maar ook de mijne.
Volgend jaar weer !”

Wilt u meer weten over het werk van Eye For Others (projecten in augustus en oktober), kijk dan op www.EyeForOthers.nl of neem contact op met Antoinette Knapen, Coördinator BackOffice op 06 44 66 00 17 of AntoinetteKnapen@EyeForOthers.nl.

13 August 2015

Ambassador lights up homes with Eye for Others in South Africa

SANEC members Eye for Others and Solar works team up!

Pressrelease: DA Northern Cape welcomes the new Ritchie Rainbow Centre in Ritchie – enrich peoples’ lives

The DA welcomes any organisation, private entity or individual who lends a helping hand to communities in rural areas in the Northern Cape in order to better their living conditions, alleviate poverty and to enhance the skills of the residents. Therefore the DA would like to express its gratitude towards the NGO from Netherland, Eye for Others, who initiated and helped to open the Ritchie Rainbow Centre today in this small town who suffers many socio economic problems.

The centre, situated at the old Twee Riviere Primary School premises, will in future serve as a home for Kagisho Centre for Disabled Children. They will have a brand new classroom where they will be learned different activities and skills and also making the day shorter for the little ones. Two other classrooms will be utilised for different skill courses. Anyone will be able to present courses for people to enhance their skills such as welding, agriculture related projects, home care for the frail, etc. This centre was established by Eye for Others and in person, Ton van der Smit, project leader. Although planning has begun a few months ago, a group of 50 volunteers from Netherland arrived in Ritchie last weekend to help at the centre. They laid tiles, painted, removed rubble and also presented activities for the youth such as soccer, painting and playing games. According to Van der Smit the volunteers had one year to raise funds for the project. Each person had to collect R30 000.

We as the DA is very excited about the centre and believes that many children and adults will find much positive inputs into their lives. Ritchie needs such a centre. Thank you too to the communities of Magersfontein Golf Estate, Modder River and Ritchie who has offered their time and help to establish the centre. The DA is also delighted about the sponsorship of 500 solar lights to the residents of Ritchie. This is remarkable and will be able to give some light in dark times during power cuts especially where there is small children or elderly people in the house. If everyone could take the time and give just a few minutes away to its fellow person – imagine what great world we would be living in!

A good head and a good heart are always a formidable combination.- Nelson Mandela

Ritchie1: On Wednesday (5 August) the Ambassador of the Netherlands in South Africa, Ms Marisa Gerards (far right), and the CEO of Clover’s Mama Afrika Project, Prof Elain Vlok (second from the left), attended the official opening of the Ritchie Rainbow Centre in Ritchie. Next to them are Messrs Arnoud de Vroomen (far left), Managing Director of Solarworks, who sponsored the solar lights, and Ton van der Smit, project leader of Eye for Others.

Ritchie2: A business in solar lighting sponsored 500 solar lights (where even a cell phone can be charged from) to residents of Ritchie. From the left are Arnoud de Vroomen, Managing Director of Solarworks, Ton van der Smit, project leader of Eye for Others, and Ms Marisa Gerard, South African Ambassador of the Netherlands.

Media enquiries: Clivé Burger Provincial communication manager: Northern Cape 083 708 3974


“God bracht een tweejarig kind tot leven”

26-03-2014 door Rik Bokelman en Dick van den Bos

“In de zaligsprekingen staat indirect dat je naar de armen en de treurenden moet gaan om ‘een zegen’ te ontvangen. Dat ervaar ik heel duidelijk in Zuid-Afrika. We gaan met vrijwilligersgroepen naar Zuid-Afrika, allereerst om kinderen op straat te helpen. Maar minstens zo mooi is dat Zuid-Afrikanen jouw gaan zegenen. Op die manier worden zowel Nederlanders als Zuid-Afrikanen opgebouwd.” Dat zegt Ton van der Smit, van stichting Eye For Others. Nadat God hem aanraakte, verbond hij zijn lot aan de arme bevolking van Zuid-Afrika, toen hij zag wat voor nood er in het land was.

Namens Eye For Others steunt Van der Smit lokale projecten van Zuid-Afrikanen, van lokale mensen. Hij ondersteunt hen persoonlijk en financieel, op voorwaarde dat ze ook na de ‘steun in de rug’ ze self-supporting zijn. Hij zag dat het sociale werk geen vanzelfsprekendheid is onder blanke christenen aldaar. “In het land wonen twintig miljoen mensen in armoedige hokken. Als varkens in Nederland zo leefden, zouden we direct de dierenbescherming op ons nek krijgen. Pal tegen deze buurten staan hekken met prikkeldraad, met daar achter grote huizen en zwembaden. Het doet me denken aan de rijke jongeling en de arme Lazarus. En onder hen gaan er veel naar enorme gereformeerde kerken, waar stevig psalmen gezongen werd. Dat kan toch niet?”

Zelfgenoegzaamheid

“Ik vraag dan tijdens mijn bezoeken aan hen: wat gaan jullie nou doen aan de armoede, en wanneer bieden jullie je excuses aan als kerk en als blanke groepering voor het racisme en het onrecht wat hen door jullie is aangedaan van de afgelopen eeuw?” De zelfgenoegzame houding stoort Van der Smit. “Veel blanken – ook in Nederland – hebben altijd maar vooroordelen over Zuid-Afrika. Ik ben niet geïnteresseerd in het negativisme, ik zie de mooie kant van het land. En ik zeg eerlijk: de keren dat ik belazerd ben in Zuid-Afrika, was het door blanken!”

Nelson Mandela noemde Zuid-Afrika de ‘regenboognatie’, en ook Ton ontdekt hier een mooie, Goddelijke symboliek in. “Voor een regenboog heb je allereerst meer kleuren nodig. Niet alleen wit of zwart. Een ander vereiste is donkere wolken, zon en regen. Nou, als je de krant leest, vind je de donkere wolken in de vorm van verhalen over moord, corruptie, verkrachtingen, en ga zo maar door. Maar in het land schijnt ook heel duidelijk de zon van Gods liefde en genade. Ik wil graag een regendruppel zijn voor het land. En als er meer van die druppels zijn, kunnen we door Gods zon beschenen een prachtige regenboog van hoop voor mensen in nood!”

Als ‘regendruppel’ werkt Ton in de townships van een arm gebied in Zuid-Afrika. “We hebben zeven speerpunten, waaronder voeding, educatie, kleding. Daar willen we mensen in voorzien. Ik werk samen met allerlei bijzondere mensen. Bijvoorbeeld met het zwarte echtpaar Sarah en Andries. Ze zorgen al tien jaar voor gehandicapten uit de buurt. Vaak vinden ze die vastgebonden op stortplaatsen op de vuilnisbelt. Immers een gehandicapte is vaak vuilnis. Je hebt er niets aan.”

Nekkrampen

De oorsprong van hun werk is bijzonder. “Ze hadden een gehandicapt zoontje, Proisies heette hij. Toen hij twee jaar was, overleed hij aan nekkrampen. De moeder Sarah huilde hartverscheurend en begon te bidden: ‘Als U Proisies Douglas beter maakt, zal ik mijn hele leven voor gehandicapte kinderen zorgen’. Plotseling begon het kind weer te ademen. En hij leeft nog steeds: een prachtig ventje. Ze vroegen of ik hen wilde helpen. Ik zei dat ze eerst een plan moesten maken waar ze over vijf of tien jaar wilden staan en hoe ze dat willen doen. En dat overtuigde. Vorig jaar hebben we een aantal lokalen gebouwd en speeltoestellen geregeld voor de kinderen. Nu worden er enorm veel kinderen mee gezegend. Dit is één van de vele voorbeelden hoe we mensen helpen.”

“Het is de bedoeling dat wij vooral vrijwilligers regelen. Ik heb nu drie dingen nodig: ten eerste vrijwilligers die meegaan naar Zuid-Afrika voor een werkvakantie, ten tweede vrijwilligers in de PR-groep en ten derde zo’n 15.000 euro per jaar om het werk van Eye For Others te bekostigen.”

Ga naar de website van Eye for Others en nodig Ton bijvoorbeeld uit voor een spreekbeurt!

Ton-portret
Ton van der Smit