Woensdag 5 augustus

Rond 6 uur werden we gewekt. Sommigen door de wekker, anderen door middel van het volgende gedichtje: ‘Afrika, o Afrika, het is tijd om weer uit bed te gaan. Ook al is het nog zo vroeg; zeg tegen je bed maar, doeg!’

Na een halfuurtje gerend, gewassen en koffie gehaald te hebben, begon het goedemorgen-gesprek. Na zo’n halfuur-driekwartier startten we met het ontbijt. Het bestond uit milipap met stukjes lever. Wij Hollanders zijn een ander ontbijt gewend, maar het keukenteam heeft er weer erg hun best op gedaan! Een halfuurtje later, om kwart voor 8, waren we op weg naar de bouwplaats. De werkzaamheden werden snel uitgevoerd. Het is leuk om te beginnen met het opbouwen van de lokalen, in plaats van ze af te breken. De eerste nieuwe plafondplaten zijn zelfs geplaatst! Anderen zijn verder gegaan met verfkrabben, klaarmaken van de kozijnen voor nieuwe ramen en hebben er vloeren uit gesloopt.

Via de plaatselijk kerk hebben we ook veel dekens gesponsord gekregen, en ook wordt er vers voedsel gebracht. Denk hierbij aan verse groentes enzovoort. Verder sponsort de lokale bouwmarkt/aannemer aggregaten, lasapparatuur, slijptollen en algemene bouwmaterialen. Echt super!

Ondertussen werd het kinderwerk ook in gang gezet. Deze mensen waren om 7.30 uur al begonnen met de voorbereidingen. En om 9.00 uur werden 97 kinderen verwelkomd in de old-schoolbus en de pret kon beginnen!

Het Bijbelverhaal ging over Noach en de ark. Het team deed verschillende dieren na, zoals loeiende koeien, mekkerende geiten en vliegende duiven. Hoe wij een loeiende koe spelen? Nou, gewoon een skippybal onderbinden, hard loeien en een teamgenoot aan de uiers/handvaten laten melken. De kinderen stonden met grote ogen te kijken en vonden het helemaal geweldig. Ook werd het bekende tsjoe-tsjoe-wa-lied aangeleerd. Daarna werden veel spelletjes gespeeld.

Rond 10 uur hadden we een plaspauze. Het ging echt op z’n Afrikaans. Er zitten namelijk geen sloten op de deur, dus wanneer de deur dicht is, is de wc bezet. Dit is niet alleen op de kinder dixi maar het geldt voor alle wc’s/badkamers waar we gebruik van maken.  Hier moesten wij natuurlijk allemaal erg aan wennen.

We hadden maar anderhalf uur de tijd om te bouwen en de kinderen te vermaken, want de Nederlandse ambassadeur kwam met de helikopter. Iedereen stond met grote ogen te kijken naar dit schouwspel. Zij kwam speciaal voor ons! Ter gelegenheid van haar en onze aanwezigheid, waren er verschillende gasten. Ton sprak de menigte toe en zei onder andere: ‘Make a decision. You have to change your life NOW!’ De kern van de toespraak van de ambassadeur was: ‘Hier staat een DREAMTEAM. Laat dit een voorbeeld zijn voor jullie (bewoners van het township) . Ik ben ‘so proud’ op hen!’

Hierna kregen we iets geweldigs te zien. Kleine jongens en meisjes gingen los bij het zingen van liederen en de bijbehorende dansjes. Helaas kunnen we geen video uploaden, maar het was echt ge-wel-dig!Als laatste sprak de vrouw van de dominee haar dank uit met de woorden: ‘Baie, Baie dankie!’ Een klein woord, maar er gaat een enorme kracht van uit.

Helaas was het om 11.45 uur weer tijd om de kindjes terug te brengen en het Solar Light Project in gang te zetten. Een solarlight is een lamp die op zonne-energie brandt en waarvan de stichting er 500 gesponsord heeft gekregen met een waarde van €30,- per stuk. Een geweldig gebaar. Deze solarlight werd in de shack hoogstpersoonlijk opgehangen door de ambassadeur zelf met behulp van een jonge schackbewoner. Zij gaven elkaar een ‘high-five’ om het geluk te vieren.

Na het ‘lightmoment’ ging onze werkgroep eten met de ambassadeur en haar man. Voordat zij vertrok hebben wij het projectlied ten gehore mogen brengen en met haar een foto gemaakt. Voor, jawel,  de facebookpagina van ‘de ambassade van Holland in Zuid-Afrika’. Kijk gerust even!

Toen de ambassadeur wegging, ging de werkgroep naar de bouwplaats. Aangezien we vandaag nog niet veel gebouwd hadden, moesten we vanmiddag natuurlijk nog wel even zweten! Rond 15.00 uur gingen de eersten weer naar de pastorie om een overheerlijke koude douche te nemen. Om 18.00 uur zaten we weer met z’n allen aan tafel om van hamburgers te genieten. Een speciaal sausje, een komkommer en een blaadje sla ontbraken niet. Verder kunnen we aan onze eetlijst toevoegen: gnoe, kippenlever, schapenvlees en geitenworstjes. Dat laatste beweert men; het smaakte in ieder geval wel naar geit. 😉

De avond sluiten we natuurlijk in alle glorie af met gemeentepils bij het kampvuur!

Tekstbericht door: Rianne de Vries en Mariëlle Hoek

 

P1070870 (1024x768) P1070860 (1024x768) P1070806 (1024x768) IMG_1564 (1024x683) IMG_1478 (1024x683) IMG_1442 (1024x683) IMG_1389 (1024x683) IMG_1356 (1024x683) DSCN1189 (1024x768) DSCN1186 (1024x768)