Lieve lezers,

zoals ik jullie beloofd heb zal ik jullie op de hoogte houden over het mooie Zuid-Afrika. Ik woon nu alweer meer dan een week bij Dashia. Dashia woont in de buitenwijk van Ritchie, in het blanken gedeelte, in een vrij ‘groot’ stenen huis. Niet groot, maar voor hier is het groot. Dashia is moeder van twee kinderen, Jaya (12) en Zaza (4) en haar man werkt in de mijn. Hij werkt twee weken in de mijn en komt dan een paar dagen thuis. Dashia’s man heb ik dan ook nog niet mogen ontmoeten. Het huis? Tja… Om van een hotel in Pretoria naar Ritchie terug te verhuizen was even slikken. Licht in je kamer? Nee, dat is overbodig. Warm water? We kunnen toch gewoon een ketel met water opwarmen? Water uit de kranen? Als één kraan het doet, gebruiken we die voor elke ruimte waar we water nodig hebben. Het lijkt bijna onmogelijk om van het Nederlandse leventje naar het Afrikaanse leventje te gaan. Ik heb flink wat stappen moeten zetten om uit de comfortzone te stappen, maar het valt me absoluut niet tegen. Overal is een oplossing voor en we denken vooral in mogelijkheden. Het enige waar ik moeite mee had, is hoe ik mijn lange haren moet gaan wassen. Jaya maakte van haar tuin een Afrikaanse kapsalon en waste mij haren net als bij de kapper. Ik heb tot nu toe één keer een bad gevuld met emmers waar het water van de afvoer in verzameld wordt. Niet aan denken, ik heb genoten van mijn zanderige bad!

Verder ga ik elke dag naar het project en ben ik druk bezig met de reis in 2019 voor Eye For Others uit te stippelen. Wat betreft de Afrikaners die ons 2,5 week trouw zijn geweest, zijn ze nu iets minder trouw aan het project, maar als ze er zijn, doen ze het goed. Ik was dan ook erg trots toen ze mij maandagochtend ophaalde om naar het project te gaan (nadat de Hollanders vertrokken waren) in plaats van ik hun altijd. Toch mis ik Jackyl’s taxibedrijf wel, want anders hadden we toch nog een aantal Afrikaners over de streep kunnen trekken, waar nodig. Maar nu gaan ze het zelf doen en heb ik vertrouwen in ze!

Daarbij help ik mee in het huishouden, geniet ik van het Afrikaanse eten/gewoontes en geniet ik elke dag weer van het winterse weer (lees: 25 graden, strakblauw en zon).

Tot volgende week en veel leesplezier toegewenst!

Liefs Kylian

[wpbgallery id=4834]