Het was heerlijk om Ton’s verjaardag samen te mogen vieren in Zuid-Afrika. Helaas gaan Ton en Antoinette de dag erna wel terug naar Nederland toe.

In de tijd dat Ton en Antoinette in Nederland waren zijn mijn ouders en vriend bij mij op bezoek geweest. Samen hebben we een geweldige tijd gehad. We hebben de helft van de tijd samen Zuid-Afrika rondgereisd met een huurauto. De andere week zijn we in Ritchie gebleven. Dit was een perfecte combinatie. Mijn vriend en mijn ouders hebben zo gezien wat Eye For Others doet in Ritchie en wat ik de afgelopen tijd hier heb gedaan.

Nadat ze weer waren vertrokken duurde het 3 weekjes voordat Ton weer terugkwam naar Ritchie. Maar ik heb mij geen moment alleen gevoeld! Tijdens mijn verblijf in Ritchie heb ik een vriendenkring opgebouwd en heb ik zowat een 2e familie gecreëerd! Het is zo mooi om te zien hoe snel de gemeenschap mij heeft geaccepteerd, ik voel me een van hun.

In deze tijd heb ik mijn schoolwerk af kunnen ronden, tenslotte zit ik hier wel voor mijn studie dus daar moet ook aan gewerkt worden!

Op het moment is Eye For Others aan het investeren in Agriculture. We hebben als studenten dus een moestuin aangelegd bij het project. Deze moestuin moet onderhouden worden en oom Klaas kan dit niet alleen doen dus ik heb ook wat dagen geholpen om de tuin op orde te houden.

In deze tijd ben ik ook bezig geweest met wat anders, maar dat mocht Ton niet weten! In de tijd dat Ton in Nederland was is hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau, dat is natuurlijk niet niets. Dit wilden we in Zuid-Afrika niet aan onze neus voorbij laten gaan en daarom hebben Antoinette vanuit Holland en Leonie en ik in Ritchie een surpriseparty voor Ton georganiseerd zodra hij terug was in Zuid-Afrika. Het was een mooie bijeenkomst met de vrienden van Ton.

In de 2 weken dat Ton weer in Zuid-Afrika was hebben we verschillende motiverende meetings gehad. De gesprekken hebben weer even verduidelijkt dat dromen er zijn om waar te maken. We hadden o.a. een gesprek met John, een wijze oude man die in de buurt van Kimberley woont. John verkoopt op het moment een tour van Johannesburg naar Kaapstad. De tour komt langs punten die niet te boeken zijn via een standaard reisorganisatie. John wilt toeristen een keer wat anders zien dan alleen de grote toeristische steden. Toeristen kunnen met een georganiseerde bus, of zelf met een auto deze roadtrip maken. Deze route komt langs Ritchie en John wilt met alle liefde Ritchie bij deze tour betrekken. Wij willen het realiteit maken dat in 2019 de eerste toeristen naar Ritchie kunnen komen om een echte lokale ervaring te krijgen.

Aan de rechterkant van het regenboogproject is een stuk grond vrij. Het idee is om hier accommodaties te maken voor zowel toeristen als vrijwilligers. De accommodaties gaan eruitzien als golfplatenhutjes, hier is bewust voor gekozen omdat toeristen tegenwoordig zoeken naar een lokale beleving. The Department Of Tourism die zich bevindt in Kimberley is ook enthousiast over dit plan dus het kan werkelijkheid worden. Helaas is mijn verblijf hier te kort voor maar als het jou leuk lijkt kun jij misschien wel werkelijkheid maken van het bovenstaande plan!

Ik zit nu in Pretoria. Ik ga een maandje werken in het Court Classique hotel. Dit heeft Ton voor mij kunnen regelen omdat ik graag wat hospitality ervaring op wil doen. Het is geweldig dat ik deze kans heb gekregen.

Pleun Steintjes

[wpbgallery id=4272]