Start op Yonder

Na een rustig weekend hebben we gisteren en vandaag drie scholen bezocht. Na een korte vergadering met Ton (onze begeleider vanuit Nederland), Laurence (een bekende in de ‘sportwereld’ in Kimberley en Jannie (de baas van Yonder) zijn we gestart op Yonder zelf. Hier verblijven we zelf ook Yonder, dit is een soort dorpje waar allemaal mensen met een beperking wonen en werken. Er is een school, een bakkerij en een tuin waarin de mensen werken en dat allemaal achter gesloten deuren. Wij verblijven in het vrouwenhuis, hier wonen 20 vrouwen met een beperking en hun begeleider, die ze mama noemen. Zij zorgt ook heel goed voor ons, we komen niks tekort!

 

We zijn gestart bij de school op Yonder, dit is een kleine school met kinderen van 4 tot 18 jaar met een geestelijke beperking. Ook is er een klas voor autistische kinderen, hier werken ze heel veel met structuur, dit komt eigenlijk heel erg overeen met Nederland. Qua sport zijn ze aan het proberen zijn om dit naar een hoger level te brengen. Ze hebben wel een zwembad, maar die is op dit moment helaas kapot. Verder hebben we ze qua sporten nog niks zien doen maar Jannie vroeg ons wel of we geen lichamelijke oefeningen konden aanbieden. Waaruit wij opmaakten dat er toch nog eigenlijk weinig is qua sport.

 

Vervolgens zijn we naar een andere school gegaan, meer in de buitenwijk van Kimberley, dit was een school voor kinderen die wat langzamer leren. De kinderen worden hier geholpen en indien mogelijk gaan ze dan weer naar het gewone onderwijs of ze worden doorverwezen naar een andere school (bijvoorbeeld Yonder). Deze school heeft veel grond waar ze dus goed gebruik van kunnen maken voor het sporten. Het sporten doen ze wel alleen op woensdag, en dan ook meteen de hele dag. Wij waren er helaas op maandag dus we willen nog een keer terug gaan op woensdag zodat we dit dan ook kunnen bekijken.

 

‘s Middags heeft Laurence ons meegenomen naar de sportacademie waar de rijkere kinderen in hun vrije tijd sporten. De faciliteiten zijn hier heel goed, sommige materialen zijn wat verouderd maar de velden zien er super goed uit! Ze hebben ook heel veel ruimte om verschillende sporten te spelen. Op deze sportacademie was dit vooral rugby, netbal (soort van korf-/basketbal), cricket, tennis, atletiek en fitness.

bezoek Elizabeth Conradie School (Elcon)

Vanochtend hebben we die Elizabeth Conradie School (Elcon) bezocht, dit is een school voor kinderen met een handicap. Ze zijn gespecialiseerd in physical disability, maar ook mental disability is geen uitzondering op de school. Op deze school werken 2 gymleraren. Er komt steeds 1 klas tegelijk gymmen (30 minuten). Ze worden dan onderverdeeld onder de jongens (bij de mannelijke leraar) en de meiden (bij de vrouwelijke lerares). De leerlingen die een te grote lichamelijke handicap hebben waardoor ze niet kunnen meedoen aan de gym (bijvoorbeeld omdat ze in een rolstoel zitten) gaan naar de fysiotherapeut. Wij waren er op Valentijnsdag, dit bleek in Zuid-Afrika een big happening te zijn. Bijna zoiets als Sinterklaas bij ons, en de kinderen waren daarom bijna niet te houden volgens de leraren. Al viel het volgens ons wel mee. Maar daarom mochten de meiden zelf kiezen wat ze deden, wat er op neer kwam dat ze veelal met een bal gingen spelen of de lerares lintjes ging verstoppen die zij dan vervolgens moesten zoeken. Hierdoor hebben we alleen bij de jongens een ‘echte les’ gezien. In deze les stonden vier verschillende opdrachten klaar welke ze moesten doen en vervolgens moesten doordraaien. Elke opdracht deden ze twee keer en dan was de les alweer afgelopen. Ze deden voetballen tussen de pionnen door, hockey tussen de pionnen, basketbal tussen de pionnen en springtouwen. Aan het einde van de dag hebben we nog een les bijgewoond met kinderen in een rolstoel. Zij kregen rolstoelbasketbal van een leraar die eigenlijk wat hielp bij de gymlessen. Zelf hebben we ook even meegedaan en het is toch lastiger dan je denkt!

 

De faciliteiten zijn hier redelijk goed, ze hebben twee gymzalen, één grote en een kleine, een buitenbasketbalveld, een buitenvoetbalveld en een zwembad (ook hier is deze kapot). Ook hebben ze een verwarmd binnenzwembad maar deze gebruiken ze niet omdat het te duur is om deze te verwarmen. Ze gymmen veelal binnen omdat het buiten gewoonweg te warm is (dit hebben we zelf ook wel gemerkt bij het rolstoelbasketbal). In de zon is het bijna niet uit te houden. Ze hebben veel materialen binnen, wel erg oud allemaal, maar pionnen, ballen, hoepels zijn erg genoeg.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=70ivWsomhjE[/embedyt]

De lessen 5 t/m 8 gingen vandaag niet door, het was namelijk Valentijnsdag! Een groot feest in Zuid-Afrika en op school besteden ze er ook veel aandacht aan. Tijdens deze lesuren verzamelde iedereen in de aula en moesten de leerlingen per klas een tafel dekken/versieren. Het ging er dan natuurlijk om wie de mooiste tafel had! Voordat dit bekend werd gemaakt mochten de leerlingen andere opgeven om met elkaar te dansen. Zo werden er steeds twee leerlingen of leraren naar voren geroepen die dan met elkaar moesten schuifelen of dansen op ‘house music’. Ook wij zijn naar voren geroepen en moesten dansen met twee jongens die hoorde bij de organisatie. Iedereen ging helemaal los en het was leuk om eens op deze manier mee te maken!

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=2mAWLHHCnuY[/embedyt]