De dag is begonnen. De wekker ging nog eerder dan gisteren en toch hebben de meesten lekker geslapen. Rennen en vliegen over de gang, want iedereen moest binnen een half uur klaar staan voor het goedemorgen-gesprek, uiteraard in bouwkleding. Het was in ieder geval warmer dan de vorige nachten, dus de meesten hadden maar 2 vesten in plaats van 4 vesten aangetrokken. Tijdens het goedemorgen-gesprek heeft de een de kwaliteiten van elkaar besproken, de ander de frustraties uitgesproken en weer een ander hoe de indrukken tot nu toe zijn. Nadat iedereen wakker is geworden na het gesprek met een bak koffie, stond er een heerlijke maaltijd klaar. Dit keer met gebakken ei en bacon. Het kinderwerkteam en de bouwleiders gingen om 7.30 uur al weg om samen alles klaar te zetten om de rest van de groep gelijk aan het werk te zetten. Voor het kinderwerk werd de tent eerst versierd en klaar gemaakt. Ook werden er spelletjes klaar gezet, zoals touwertje springen, elastieken en kegel gooien. Om 8.00 uur werden de kinderen uit het township door 6 kinderwerkers met de grote bus opgehaald. Een aantal vrouwen uit de kerk stonden op verschillende plekken klaar met de kids. De leeftijd van de kinderen lag tussen 3 en 6 jaar. De oudere kinderen gaan naar school en konderen dus niet komen. De kinderen waren erg klein, nog kleiner als in Nederland. Anneke heeft het mooie bijbelverhaal van Jozef en zijn dromen tot aan Jozef in de put verteld. De rest van het team van Anneke beeldde dit uit door middel van een toneelstuk. De kinderen hingen aan haar lippen. Vooral de liedjes met gebaren als ‘hoofd, schouders, knie en teen’ vonden ze erg leuk. Het themalied voor het kinderwerk is ‘God houdt van jou’.

Ondertussen op de bouwplaats, zonder radio, werd er gezongen, gelachen, gek gedaan, stiekem een high five gegeven aan een van de kids en gekletst, onder andere over het missen van het thuisfront, maar uiteraard ook hard gewerkt. WE gingen verder waar we gister gebleven waren. Er werd verf van de muren gehaald, vloertegels verwijderd, kruiwagens met puin reden af en aan. De glasscherven vlogen in het rond, de veiligheidsbril werd daarom ook zeer vereist. Verder waren er vooral de kleine lastige klusjes die nog gedaan moesten worden, zoals de laatste spijkers uit de muren halen, de glasscherven opgeruimd, kortom alles werd schoongemaakt, zelfs de grote bomen werden gerooid. Voor het verkeerspark hebben we heel veel keien nodig om de rijbaan te maken, deze hebben we met een groep personen en een trekker een stuk verder uit de natuur gehaald. Dit was een enorme klus, zo zijn we wel drie keer heen en weer gereden om de trailer met de hand te vullen. U hoort het al, al de lekkere Zuid-Afrikaanse gerechten worden met dezelfde vaart weer verbrandt. Er was ook een boer die met al zijn werknemers de hele dag heeft geholpen, want morgen staat de pers voor de deur. Gisteren kregen we van iemand een auto met laadbak te leen!

We schakelen weer even terug naar het kinderwerk. De kinderen vonden de spellen erg leuk, ook al was het een chaos. Nadat het ijs gebroken was (het is hier natuurlijk winterJ), deden ze leuk mee en begonnen ze ons ook uit te dagen. De ondeugende draakjes vonden het erg leuk om achter de kaaskoppen aan te rennen, totdat wij bedolven lagen onder de draakjes. Vooral het zingen met gebaren viel erg in de smaak. De lieflachende draakjes kregen nog wat ranja voor de dorst. En uiteindelijk kregen ze als afsluiting nog soep met een sneetje brood. Na de maaltijd hebben we nog even touwtje getrokken, maar daarna was hun energie echt helemaal op en lagen ze zelfs plat op de grond. Om half 2 reed de bus weer voor en werden de kinderen weggebracht bij de bushaltes. Moeders stonden hun kinderen net zo op te wachten zoals onze moeders dat ook deden toen we terug kwamen van schoolreisje. Na een ‘baie dankie’ en een ‘thank you’ reden we weer terug naar de bouwplaats waar sommigen ijverige mensen nog door gingen en de mensen die al moe waren op gingen ruimen. Uiteindelijk werd de bouw nog afgesloten met een sinaasappel en een alcoholvrij watertje. Terug in de pastorie kwamen we nog een loslopende stier tegen. Ja heus een echte! Verder was het relaxed rond de pastorie. Er werd vergaderd, gerookt, gepuzzeld en gedoucht. De sfeer was warm, lieflijk, gezellig en fantastisch. Wij hier in Afrika genoten de rest van de avond van een lekker maaltijd met een aggregraat en een bouwlamp. Na de maaltijd werd er nog een avondsluiting gedaan en gingen de meesten moe, maar voldaan op tijd naar bed.

Geniet in Nederland nog van de rust, het wijntje en het blokje kaas van deze met liefde geschreven blog. Warme knuffels uit Zuid-Afrika.

 

Blog geschreven door: Sebastiaan Beverloo en Alice Pors

IMG_0183 (1024x768) IMG_0620 (1024x683) IMG_0176 (1024x768) IMG_0180 (1024x768) IMG_0198 (768x1024) IMG_0184 (768x1024) IMG_0697 (1024x683) IMG_0190 (1024x768) IMG_1132 (1024x683)