Project Ritchie
2015 start van het Regenboog Project in Ritchie

Hierdoor zouden meer kinderen in dit gebouw ineens veel meer ruimte krijgen en werden er voor de kinderen veel betere mogelijkheden gecreëerd om veilig en eventueel in verschillende groepen opgevangen te kunnen worden.
Kansen en mogelijkheden
Daarnaast bood de school ons heel veel mogelijkheden voor meer en andere projecten in de toekomst die de gemeenschap en daarmee ook kinderen ten goede zouden komen.
Er moest echter wel veel gebeuren.
- Het hele hek rond het terrein moest hersteld worden of vernieuwd worden.
- Het buitenterrein was een grote woestenij
- Alle ruiten waren uit het gebouw geslagen
- De deuren waren gestolen
- Er was niet één plafond wat nog heel was
- Alle elektra bedrading en waterleiding was gestolen (koper)
- Het sanitair was totaal verwoest
- De vloeren waren vernield
Allerlei mensen en organisaties werden in beweging gebracht. Het resultaat was dat in juli een aantal boeren met mensen uit de gemeenschap het hele terrein hebben schoongemaakt, zodat als de groep vrijwilligers zou komen, deze direct aan de slag konden gaan met herstel- en verbouwingswerkzaamheden. We hebben een planning gemaakt welke werkzaamheden in welke volgorde moesten worden uitgevoerd, waarbij de beslissing is genomen dat we in 2015 de eerste helft zouden gaan herstellen en in 2016 de tweede helft van het gebouw
“We hebben het geflikt”
Dat waren de woorden van onze ambassadeur, Marisa Gerards, toen zij met het plaatsen van een solar lamp in één van de happy homes shacks, een start had gegeven voor het Solar light project.
“We hebben het geflikt” zijn mijn woorden aan het eind van 2015. Ja het was allemaal anders dan aanvankelijk gepland, maar het resultaat was ook veel meer en beter dan gepland
- Sanitair voor de helft bruikbaar maken.
- Drie lokalen helemaal opknappen, zodat de kinderen van het Disabled Centre daar zo snel mogelijk in konden.
- Drie lokalen inrichten.
- Glas herstellen cq. vernieuwen.
- Deuren nieuw plaatsen en waar nodig, veiligheidsdeuren aanbrengen.
- Hek herstellen.
- Buitenkant verven.
- Speelterrein schoonmaken.
- Verkeersterrein aanleggen.
- Happy homes in township herstellen.
De weken voordat de groep vrijwilligers kwam heb ik gebruikt om samen met Teresa Vorster en Riana van der Merwe (bestuursleden van Miracle of the Heart) bezoeken te brengen aan service clubs, instellingen en bedrijven. Het resultaat van onze inspanning was aanzienlijk.
Om er een paar te noemen:
- De NG-kerk stelde hun pastorie ter beschikking voor huisvesting van de groep.
- Boeren uit de omgeving stelden materiaal en personeel ter beschikking voor opruimacties.
- Boeren uit de omgeving gaven vlees, eten en drinken voor de groep.
- Johan Lübbe (ook een boer) stelde zijn pick-up en één van zijn mensen ter beschikking voor het happy home project.
- Penny Pinchers (bouwmaterialen) gaf een grote korting op het bouwmateriaal.
- Coastal Hire leende groot materiaal, als cango hamers, betonmolens, steigermateriaal, ladders enz. aan ons uit.
- PC-glas gaf een hoge korting op het te gebruiken glas.
- Transportbedrijf Heckroot gaf ons vervoer.

De shacks die we daarvoor uitgekozen hebben waren shacks waar geen elektra aanwezig was. Door het plaatsen van de Solar Lights kunnen kinderen in het donker toch hun huiswerk maken, waardoor de betrokkenheid op school verhoogt en de resultaten beter zullen worden. We hebben met behulp van nog een paar laatste donaties de “school” (het kinderverblijf) zodanig kunnen inrichten dat de kinderen na de vakantie (in week drie van 2016 ) op een aanvaardbaar niveau gebruik kunnen maken van de door de groep herstelde en verbouwde ruimten en volop kunnen gaan spelen op het aangelegde speelterrein.
Uitgevoerde activiteiten

Alle geplande werkzaamheden zijn uitgevoerd. We hebben een verschuiving aangebracht in de energie voorziening. Eskom wilde ons een aansluiting sponsoren met een jaar gratis stroom. We hebben daarom een gedeelte van het Solar project verschoven naar 2017 om deze (staats)leverancier niet tegen het hoofd te stoten. Door droogte viel de voorbereiding en uitvoering van het sportterrein tegen, maar door deze verschuiving konden we het gelukkig opvangen. Verder hebben we wat veranderingen aangebracht in de verbouwplannen en hebben we meer spelmateriaal aan kunnen schaffen dan begroot, doordat zowel sponsors in Nederland als Zuid-Afrika extra donaties hebben gedaan
Programma’s in voorbereiding
Voor 2017 hebben wij (Miracle of the Heart en Eye For Others) een nieuw projectplan gemaakt Door de inzet van vrijwilligers en hun enthousiaste instelling werd de betrokkenheid van de inwoners uit de gemeente Modderrivier ook groter en hebben we een goede samenwerking gecreëerd met een aantal (andere) kerken, de politie en functionarissen van de gemeente. 8 Augustus waren er gemeenteraadsverkiezingen. Met de twee nieuwe counselors voor Ritchie en Motswedimosa (Norman Hammer en Bonsile Makhamba)
hebben wij een hele goede betrekking aangeknoopt. Met hen en de bewoners uit de twee townships hebben we gezamenlijk twee shacks opgeknapt. Dit werd heel enthousiast uitgevoerd zonder de aanwezigheid van banners, vlaggen of uitingen van politieke partijen. Op zich is dat al een overwinning. In 2017 gaan we met een aantal groepen studenten en docenten verder bouwen aan ons centrum als een Community Development Centre, te weten
- In januari 2017 17 studenten en 4 docenten van de Nederlandse Politieacademie
- Vanaf februari studenten van de Saxion Hogeschool Enschede, Deventer en Apeldoorn
- Vanaf februari studenten van de Hogeschool Windesheim afdeling CALO (gehandicapten psychomotorische-therapie-en-bewegingsagogie)
- Juli 2017 23 leerlingen en docenten van het Veluws College Walterbosch
- Juli/aug en okt vrijwilligersprojecten Eye For Others
Er gebeurt veel, zowel in Zuid-Afrika als hier. Onze doelstelling is altijd geweest om (jonge) mensen met elkaar te verbinden en te leren van elkaar. Vandaar dat ons thema voor 2017 en later Circulaire Ontwikkelings Versterking wordt. Vanuit de circulaire ontwikkelings gedachte willen wij elkaar versterken
Community Policing Forum

Opvang en begeleiding van gehandicapten
In deze regio zijn er geen voorzieningen voor mensen met een beperking. Mensen zitten veelal de hele dag in een kamertje thuis, zonder hygiëne, aangepast onderwijs, daginvulling of begeleiding. Ons streven is dat alle, niet gespecialiseerde, werkzaamheden door mensen met een beperking worden uitgevoerd. Zoals de bewaking van het toegangshek, schoonmaak, tuinonderhoud, helpen in de speeltuin enz. enz. We gaan samenwerken met Yonder. Yonder is een organisatie in Kimberley, zo’n 40 kilometer vanaf Ritchie. Yonder doet heel veel aan opleiding en begeleiding van mensen met een beperking en heeft onder meer een beschutte werkplaats waar 300 “mensen met mogelijkheden” werken.
Professor Adri Vermeer, emeritus hoogleraar Orthopedagogie van de universiteit van Utrecht, is twee dagen op bezoek geweest bij Yonder en heeft toegezegd betrokken te willen zijn bij de ontwikkeling en opbouw van het programma van Yonder en ons centrum. Yonder gaat de opleiding regelen van mensen met een beperking die bij ons project gaan werken. De studenten van de Hogeschool Windesheim gaan vanaf februari beginnen om een voor langere tijd samen met Yonder, ons centrum in te richten. Gaan stages, minors, afstudeeropdrachten uitvoeren en helpende handjes op de vloer leveren. Alles gericht op beweging en handicaps bij mensen.
Verdere plannen voor 2017




















