De wind is vandaag weer minder. “Dus, zijn we dichter bij een antwoord?”

Magdalien geeft het XS4ALL-team een rondleiding door het township Freedom Park in Ritchie. Ik vraag haar. “Eerst moeten mensen hun shack en het terrein eromheen laten opruimen. Maak het schoon en veilig voor de kinderen om te kunnen spelen. Zorg voor de invalide, de oude en de zieken. Organiseer activiteiten voor de kinderen om ze blij, veilig en bezig te houden met positieve dingen als een eerste stap naar school. ”

We kijken niet, maar beginnen kleine gesprekken links en rechts. We zien diepe armoede, geluk en gelach. Mooie mensen die trots hun perzikboom laten zien die ze hebben laten groeien, een ezel die ze op hebben laten groeien en hun groenten zien oogsten voor een gezonde maaltijd. De rotzooi is overal. Glas, kunststoffen, luiers en verroest ijzer. Er is hier geen duidelijk gevaar in zicht, maar kinderen met hun eigen baby verwijzen naar de super slechte kant van het leven in Afrika.

“The Courageous” is de groepsnaam van de 10 jongeren die Eye for Others ondersteunt bij hun vooruitgang van het leven in Ritchie’s township, naar een meer onafhankelijk en verantwoordelijke toekomst. Voor zichzelf, maar ook voor de mensen waarmee ze zijn opgegroeid in de township.

Het eist veel moed om te breken met armoede, van groepsdruk om niet uit je nek te steken voor verandering. Om jezelf te associëren met buitenlanders, om dingen te leren waar geen van je vrienden iets van begrijpt.

Nick en Belinda van XS4ALL startten gisteren het Train-the-Trainer-internetprogramma voor ‘The Courageous’ door hen te leren hoe ze anderen moesten trainen. Vanmorgen hebben Belinda en Eric de nieuw geïnstalleerde pc’s ingeschakeld voor lessen over hoe ze zichzelf kunnen opvoeden op internet. Google, YouTube, Wikipedia, verzenden van een e-mail in plaats van gewoon te chatten op sociale media.

Deze tweede trainingsdag zou om 14.00 uur moeten eindigen. Om 15.00 uur waren “The Courageous” nog steeds zo vol energie. Ze wilden zo graag alles van deze geweldige nieuwe Online-wereld leren. Hun gedrevenheid was hartverwarmend. Dit was waar we op hoopten.

Ondertussen installeerde Tirza het nieuwe camerabeveiligingssysteem in het Ritchie Eye for Others Community Development Center. Ton en Paul hebben 550 kilometer gereisd voor een vergadering van een uur met Albies Wireless, waarbij de ISP, internet aan Ritchie levert, om hun mogelijke verdere betrokkenheid bij het project te bespreken. Lisa en Nick hebben de training van morgen voorbereid.

We voelen ons goed over deze dag. We hebben het gevoel dat we een kleine maar zeer positieve stap gezet hebben richting Internet4Ritchie.

Paul

Fotoalbum