Twee grote groene tuinstoelen. Dat is wat het XS4ALL-team kocht voor de 71-jarige Klaas en zijn vrouw Sanne als een ‘inkomend’ cadeau voor het nieuwe huis op de Eye for Others-gronden in Ritchie. Klaas en Sanne zijn zulke aardige en warme mensen, altijd bereid om te helpen. Zelfs als ze niet altijd in staat zijn. Altijd creatief en plichtsgetrouw om hun EfO-vrijwilligerswerk te doen volgens ons zeer hoge westerse verwachtingsniveau.

Het verwachtingsmanagement bleek cruciaal bij de voorbereiding van het XS4ALL-team op hun “werk” in Ritchie. Ton en Antoinette trainden ons goed in een weekend voorafgaand aan onze reis. Vooral op twee sleutelvaardigheden onderschatten we soms het belang: volgzaamheid en improvisatie.

Bij het voorbereiden van de toekomstige leiders van Ritchie moesten we allemaal bij de training betrokken zijn, niet alleen om hen te leren leiden, maar ook om de anderen – inclusief onszelf – te leren hoe ze moesten volgen. Volgers kunnen leiders maken of breken. Volgzaamheid is voor de meeste XS4ALL-medewerkers niet vanzelfsprekend;)

En improvisatie is niet alleen vereist als: “wat je ZIET er niet is, en wat er IS je niet ziet” zoals Ton altijd zegt. Het werk, de planning, het tempo en de aandacht voor details zijn ook verschillend in Afrika.

De jongens en meisjes die deel uitmaakten van “The Courageous” bewezen in hun eindpresentatie op vrijdag 9 november 2018 aan Ton, projectleider van Eye for Others, wat ze van het XS4ALL-team hebben geleerd. En hun lessen waren niet gestopt bij IT-vaardigheden.

“Vragen, smeken of wachten” werd vervangen door “zelf het antwoord / de oplossing vinden (op internet) en nu actie ondernemen”. De training begon zelfs om 8 uur ‘s morgens op de laatste dag voor de eerste keer deze week. Bovendien hadden ze de laatste 2 trainingsdagen al op hun pc gewerkt en wendden ze zich tot elkaar in plaats van altijd meteen ons op te zoeken voor hulp.

Ex-gedetineerde Daniel (iedereen noemt hem Klaas) gaf ook een opgewonden presentatie over leiderschap naast zijn ideeën over het maken van kunstproducten van ‘afval’-slippers op de vrijdagmiddag. “Verander de wereld, begin bij jezelf” was overtuigend onderdeel van zijn herstelde zelfvertrouwen.

Dus, nogmaals, wat is het antwoord op de vele uitdagingen van Afrika? Wat we deze week onderwezen en gedemonstreerd hebben aan de “The Courageous” is hoe je zelf antwoorden kunt vinden door het internet te gebruiken en ernaar te handelen. En dat is zeker een van de antwoorden.

Ik wil deze blog afmaken met een welgemeend woord van dank aan mijn zeer dierbare (zelfs als: voormalige) XS4ALL-collega’s Tirza, Nick, Belinda, Eric, Lisa, Timo en Jeroen, evenals aan Donar en Xandra voor het fantastisch teamwork, geweldige ervaring en tijd samen op de 2018 editie van het “Project XS4Ritchie”.

Ik wil “The Courageous” Neil, Daniel (Klaas), Clive, Eloise, Dwight, Lorretha, Neal, Jessica en Randall bedanken voor hun ongelooflijke harde werk en geweldige prestatie deze week.

Ik zal Amelia, Elbé, Lia, Klaas, Sanne, de studenten van Saxion, Frank, Arnold en zoveel andere actieve supporters van Eye for Others bedanken voor al hun tijd en moeite om het leven in Ritchie te verbeteren.

En tot slot wil ik ook Ton van der Smit en Antoinette Knapen bedanken. Hun gedrevenheid en passie om de situatie in Ritchie te verbeteren is bijna inhumaan. Ze werken letterlijk dag en nacht met niemand die een salaris betaalt. Ze offeren veel van hun persoonlijke ruimte en comfort op om elke dag opnieuw een stap vooruit te maken, ongeacht hoe klein de voortgang ook is of hoe groot de tegenvallers en teleurstellingen ook zijn waarmee ze worden geconfronteerd.

Om met Churchill te spreken: we zullen ons NOOIT overgeven. Om met The Courageous te praten: I WILL.

Ik hou van jullie allemaal.

Fotoalbum